Dışişleri Bakanı Fidan: DEAŞ nasıl sistemden çıktıysa PKK da sistemden çıkacaktır Dışişleri Bakanı Fidan: DEAŞ nasıl sistemden çıktıysa PKK da sistemden çıkacaktır

Manisa’da 485’incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Sultan Camisi’nden geleneksel mesir saçımıyla sona erdi. Festival kapsamında saçım töreninde 8 ton mesir macunu, tarihi caminin kubbe ve minareleri ile çevresindeki apartmanlardan vatandaşlara saçıldı.

UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan ve bu yılı 485'incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin geleneksel kortej yürüyüşü, Manisa Valiliği önünde Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen halk dansları topluluklarının gösterileriyle başladı.

Mesir Macunu Manisa

Manisa’nın tarihine atıfla Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan, nedimeleri ve mesir macununun mucidi Merkez Efendi dönem kostümleriyle tiyatrocular tarafından canlandırıldı. Halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve festival için bestelenen şarkının seslendirilmesiyle kortej yürüyüşü coşkulu bir atmosfere sahne oldu.

Arınç: 485 yıldır aynı heyecanla devam ediyor

Yürüş sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Manisa'nın mesiri 485 yıldır aynı heyecanla devam ediyor. Türkiye'de geleneği devam ettiren birkaç tane şehirden ilkidir Manisa. Çok mutluyuz. Ben her fırsat bulduğumda bu şenliğe katılmak isterim. Bugün de sayın başkanlarla, başta sayın valimizle, misafirlerimizle çok mutlu bir şekilde mesiri kutluyoruz. Daha nice yıllar sağlıkla, mutlulukla, afiyetle, bütün Manisa'nın beraberliğiyle bu geleneğin devam etmesini arzu ediyorum. Bütün Manisa halkına sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum" dedi.

 "Hemşehrilerimizin bu duygularına ortak olmak bizi mutlu ediyor"

Manisa Valisi Vahdettin Özkan ise "Bugün Manisamızın çok mutlu bir günü. Misafirlerimizle beraber Manisalı hemşehrilerimizle beraber bu kadim geleneğimizi hep beraber icra etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Manisa demek mesiri çağrıştırıyor. Mesir denilince tabiatıyla Manisa'yı çağrıştırıyor. Gerçekten 500 senelik bir zaman zarfında hem şifanın kaynağı, dayanışmanın simgesi, yardımlaşmanın, sevginin, muhabbetinin adeta harcının simgesidir mesir. Bugün de bütün Manisalı hemşehrilerimizin, bütün meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcilerimiz, milletvekillerimiz, 24. Dönem Meclis Başkanımız hep beraber bu şenlikte Manisalı hemşehrilerimizin bu duygularına ortak olmak bizi mutlu ediyor. İnşallah bu geleneklerimiz, bu kadim gelenek gelecek nesillere en nitelikli bir şekilde aktarılsın. Bütün hedefimiz o istikamette" diye konuştu.

"Dolu dolu bir festivali geride bıraktık"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek de festivalin 485'incisinin coşkuyla kutlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Artık bir haftadır 'Dolu Dolu Festival' dediğimiz en doruk safhasına geldik. Mesir saçımı ile birlikte vatandaşlarımız bu festivalin en doruk zirvesini yaşayacaklar. Tabii geçmişimizin emanetini yarınlara aktarmak için bu festival her yıl büyüyerek devam edecek. Daha çok artarak devam edecek. Hem ülkemizde hem de uluslararası tüm platformlarda Manisa Mesir Macunu Festivali tüm coşkusuyla yansıyacaktır. Ben emeği geçen ve bizi yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 5 aydır 300 kişilik bir ekiple saniye saniye planladığımız bu festivalin sonuna geldik. Çok şükür kazasız belasız atlattık ve tüm vatandaşlarımızın kendine ait hissedebileceği tüm atölyelerle, eğlencelerle, konserlerle, sanatıyla, kültürüyle dolu dolu bir festivali geride bıraktık. Seneye daha da güzel olacağını umut ediyorum."

Editör: TE Bilisim