Köpekler neden kemirir? Veteriner Hekim Dr. Gürbüz Ertürk yazdı
Unutmayalım ki bu davranış; dünyayı deneyimlemek, çıkmaya başlamış dişlerin ağrısını hafifletmek, can sıkıntısını gidermek, içine düştükleri stres - kaygı gibi durumdan kurtulmak, çene kaslarını güçlendirmek, mutlu olmak ve dişleri temizlemek gibi birçok amaca hizmet eder.
Eve yeni gelen köpek yavrusunun yaramaz bir bebekten hiçbir farkı yoktur aslında. Bu yüzden biz büyüklerin yani o yavrunun sorumluluğunu alan insan ailesi olarak yavrunun çiğneyerek gerek çevresine gerekse kendisine zarar verebilecek şeyleri ortalıkta tutmamalıyız. Bu anlamda özellikle ilaçlara ve elektrik kablolarına çok dikkat etmemiz gerekir.
Oyuncak seçiminde dikkatli olmalıyız. En yaygın yapılan hata; insan bebekleri için üretilmiş peluş oyuncakları köpeklere vermektir. Biliyoruz ki köpek, eşyaları tanımak için veya yukarıda sıraladığımız gereksinimlerden dolayı ağzına aldığı şeyleri kemirir. Dolayısıyla köpek için üretilmemiş yani yeterli dayanıklılığa sahip olmayan oyuncaklar kolayca parçalanabilir ve hatta yutulabilirler. Şunu da belirtmekte yarar var, oyuncak seçiminde malzemenin dayanıklılığının yanı sıra ona sunacağınız oyuncağın onu meşgul edebilecek yani mental uyarımlar sağlayabilecek türde oyuncaklar olmasını önemsememiz gerekir.
Köpekleri istenmeyen çiğneme davranışlarından uzak tutmak için;
Yavru köpekte çiğneme davranışını oluşturan durum dişlerin çıkması ile ilişkili ise; ona dişlerin çıkması ile ilgili ağrıyı hafifletecek kolay ve rahat kemirilebilecek oyuncaklar vermelisiniz. Bu amaçla yapay kemikler kullanabileceğiniz gibi dondurulmuş havuç da verebilirsiniz. Bunlara ek olarak bir bezi ıslatıp dondurarak da verebilirsiniz. Unutmayınız bu tip kemirme ihtiyacı köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında bitecektir.
Yine unutmamamız gerekir ki; çiğneme normal bir köpek davranışıdır. Yani bir köpeğin nefes alması kadar doğal bir durumdur ve bu ihtiyaç karşılanmalıdır. Herhangi bir şeyi kemirirlerken mutlu olurlar, dişlerini temizlerler, çene kaslarına egzersiz yaptırmış olurlar. Hangi yaşta olursa olsun köpeğinize bu gereksinimini karşılayacak şeyleri vermezseniz o da kendisine en yakın olan eşyada bu ihtiyacı karşılayacaktır. Belki masanızın bacağı ya da koltuğunuzun köşesi olacaktır burası. Bu yüzden ona rahatça kemirebileceği şeyleri verin. İstemediğiniz yerleri kemiriyorsa da o bölgelere rahatsız olabileceği kokular sıkın. Örneğin limon kolonyası.
Yavruluk dönemlerinde onlara kendilerine özgü oyuncaklar verin. Ayakkabı, terlik gibi eşyalarınızı kullanmalarına izin vermeyin, kemirmelerini öğretmeyin.
Yeterli ve dengeli beslenmelerine özen gösterin. Çünkü; beslenme eksikliği yaşayan köpekler gıda dışı şeyleri çiğner, hatta onları yiyebilirler.
Erişkin köpeklerde gördüğümüz kemirme davranışlarının birçoğunun altında ayrılık kaygısı dediğimiz davranışsal bir sorun yatar. Bu yüzden yavru köpekleri yalnız kalabilmeye alıştırın.
İstenmeyen çiğneme davranışlarının nedenlerinden bir tanesi de; köpeklerin yeterli fiziksel ve mental uyarımlardan eksik kalmalarıdır. Bu ihtiyaçlarının karşılandığından emin olun.
Şimdi onlara çiğneyebilecekleri şeyler verin. Haftada bir gün boyutlarına uygun çiğ kemik verin. Mutlu olsunlar. Şu kısacık ömürlerinde köpek gibi yaşasınlar.
Bunlar da ilginizi çekebilir