ABD ve Fransa, İsrail-Hizbullah gerilimini azaltmak için harekete geçti. İki ülke, daha geniş müzakerelere zemin hazırlamak amacıyla 21 günlük geçici ateşkes çağrısı yaptı. Fransa ve ABD’ye sekiz diğer devlet destek verdi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “İsrail-Lübnan sınırında güvenliği sağlayacak ve sivillerin evlerine dönmesine olanak tanıyacak bir çözüm zamanı geldi” ifadeleri yer aldı.

İngiltere, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar da ateşkes çağrısına destek verdi. 

İsrail reddetti

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz X sosyal medya hesabından bugün, “Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzeydeki kişiler evlerine güvenli şekilde dönene kadar tüm gücümüzle Hizbullah terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz" diye yazdı.

Azerbaycan’da özel jetlere fahiş park ücreti Azerbaycan’da özel jetlere fahiş park ücreti

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, yapılan ateşkes önerisinin İsrail'in dahil olmadığı bir Amerikan-Fransız önerisi olduğu belirtilerek, "Başbakan (Netanyahu) orduya tüm gücüyle savaşmaya devam etmesi talimatı vermiştir. Gazze'deki çatışmalar da savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar devam edecektir" denildi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili dün, ateşkesin Lübnan ile İsrail arasındaki sınır çizgisi olan İsrail-Lübnan “Mavi Hattı” için geçerli olacağını ve tarafların çatışmanın olası diplomatik çözümü için müzakere etmelerine olanak sağlayacağını söyledi.

Editör: Ömür Ünver