ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlediği basın brifinginde, Orta Doğu'da İsrail'e güçlü destek verdiklerini ve "İran gibi düşmanların" ciddi şekilde zayıflatıldığını kaydetti.

Gazze'de ateşkes süreciyle ilgili çok umutlu konuşan Sullivan, "Ateşkes anlaşmasına çok yaklaştık, anlaşma bu hafta tamamlanabilir. Bir söz vermiyorum ya da bir tahminde bulunmuyorum ama bunun gerçekleşmesi için çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı resmi hesabı siyasi tartışmaya girdi Sağlık Bakanlığı resmi hesabı siyasi tartışmaya girdi

Sullivan, söz konusu ateşkes anlaşmasıyla esirlerin evlerine dönmelerinin, Gazze'ye ciddi miktarda yardım girişinin ve bundan sonra siyasi sürecin önünün açabilecek daha olumlu bir atmosferin mümkün olacağını söyledi.

Biden: Nihayet çok yakınız

ABD Başkanı Joe Biden da, geçen yaz kendisinin kamuoyuna duyurduğu ateşkes önerisiyle ilgili aylar süren çalışmaların ardından artık sonuca çok yaklaştıklarını kaydederek, "İsrail ile Hamas arasındaki savaş hakkında şunu söyleyeyim; aylar önce ortaya konulan ateşkes önerisinin gerçekleşmesine 'nihayet' çok yakınız" dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al-Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ile dünden bu yana önemli telefon görüşmeleri yaptığını hatırlatan Biden, "Bu anlaşmayı tamamlamak için yoğun çaba gösteriyorum" diye konuştu.

Biden, kendinden sonraki Donald Trump yönetimine de bu konuda aynı hassasiyeti göstermesi çağrısında bulundu.

Biden, söz konusu ateşkes anlaşmasının gerçeklemesi halinde esirlerin serbest bırakılacağını, çatışmaların duracağını ve Gazze'ye insani yardımların ulaştırılacağını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Savaşın başladığı günden beri korkunç acılar çeken Filistinlilere insani yardımın önemli ölçüde artması mümkün olacak. Filistinliler cehennemi yaşadılar. Çok fazla masum insan öldürüldü. Filistin halkı barışı ve kendi geleceklerini belirleme hakkını hak ediyor. İsrail de barışı ve gerçek güvenliği hak ediyor."

Kalın'dan kritik görüşme

Öte yandan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro yetkilileriyle Pazartesi günü telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kalın ve Hamas yetkililerinin ateşkes çabalarının sürdürülmesinde mutabık kaldığı belirtildi. Görüşmede, müzakerelerde katedilen mesafe ve gelinen son nokta ele alındı.

Müzakerelerden sızan ilk bilgiler

Bu arada, ateşkes anlaşmasında neler olduğu da tartışılıyor.  Anlaşmanın ilk aşamasında Hamas'ın 33 rehineyi serbest bırakmasının beklendiği belirtiliyor.  İlk aşama, başlangıçta 42 günlük bir ateşkes sırasında gerçekleşecek. 33 rehinenin serbest bırakılması, anlaşmanın tamamlanmasının ilk aşaması olacak. Savaşın sona ermesini amaçlayan ikinci aşamaya ulaşmak için müzakereler, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 16. gününde başlayacak.

Yetkililer, son önerilere göre İsrail güçlerinin anlaşmanın ilk aşamasında Mısır-Gazze sınırındaki dar bir arazi şeridi olan Philadelphi Koridoru boyunca bir varlık sürdüreceğini söyledi. İsrail birliklerinin koridor boyunca varlığı daha önce Eylül ayında son müzakere turunda olası bir anlaşmanın bozulmasına katkıda bulunmuştu.

Yetkili, İsrail'in Gazze'nin içinde İsrail sınırı boyunca bir tampon bölge de tutacağını söyledi, ancak bu bölgenin ne kadar geniş olacağını belirtmedi. Bu da müzakereler sırasında bir başka tartışma konusuydu. 

Gazze'nin güneyinde yaşayanların şeridin kuzeyine serbestçe dönmelerine izin verilecek, ancak bir İsrailli yetkili belirtilmeyen "güvenlik düzenlemelerinin" uygulanacağını iddia etti.

Yetkili, İsraillilerin öldürülmesinden sorumlu tutulan Filistinli tutukluların Batı Şeria'ya bırakılmayacağını, yabancı ülkelerle yapılan anlaşmalar uyarınca Gazze Şeridi'ne veya yurtdışına gönderileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim