Bu yıl iki kez bölgedeki ABD kuvvetleri, İsrail'e İran'ın bir saldırısını engellemede yardımcı oldu. 1 Ekim'de, Doğu Akdeniz'deki iki Donanma muhribi, İran füzelerine karşı yaklaşık 12 önleyici füze fırlattı. Yetkililer, bunların yaklaşık 200'ünün İsrail'e doğru ateşlendiğini açıkladı.

Ağustos itibarıyla Orta Doğu'da yaklaşık 40 bin ABD askeri bulunuyordu. ABD'nin bölgedeki ateş gücünün varlığının, net bir caydırma mesajı göndermeyi ve gerekirse İsrail veya ABD güçlerine yönelik saldırılara karşı savunma sağlamayı amaçladığı savunuluyor. Geçtiğimiz yıl İran destekli gruplar tarafından Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine sık sık küçük çaplı saldırılar düzenlendi, ancak bunlar son birkaç ayda çoğunlukla yavaşladı.

ABD Savunma Bakanı Austin'in, Ağustos ayının başlarında USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Saldırı Grubu'nu bölgeye göndereceğini duyurmasının ardından askerler aynı ayın sonlarında bölgeye ulaştı.

Uçak gemisi ve muhripler

CNN'in aktardığına göre, saldırı grubu, üç muhrip ve bir uçak gemisi hava filosuna yayılmış binlerce denizci ve deniz piyadesinden oluşuyor. Ekim ayının başlarında, Lincoln uçak gemisi, sekiz filodan oluşan hava filosu ve saldırı grubundaki güdümlü füze muhriplerinden biri olan USS O'Kane Umman Körfezi'ndeydi. Saldırı grubunun bir parçası olan güdümlü füze muhripleri USS Spruance ve USS Frank E. Petersen Jr. da Kızıldeniz'de görev yapıyordu. Bunlara ek olarak, Deniz Kuvvetlerinin bölgede çok sayıda başka muhrip ve kabiliyeti de bulunuyor.

ABD’den İsrail’e tam destek vurgusu ABD’den İsrail’e tam destek vurgusu

Wasp Amfibi Hazır Grubu (ARG) ve 24. Deniz Seferi Birimi (MEU) Özel Harekat Yetenekleri yaklaşık 4 bin 500 denizciden oluşuyor. Amfibi saldırı gemisi USS Wasp'a ek olarak, amfibi nakliye rıhtım gemisi USS New York ve rıhtım çıkarma gemisi USS Oak Hill yer alıyor.

MEU, ABD'nin birincil kriz müdahale güçlerinden biri olarak kabul ediliyor. Temel görevlerinden biri, Amerikan vatandaşlarının savaş dışı tahliye operasyonunu yürütmek olan 24. MEU, 2006 yılında böyle bir operasyon gerçekleştirerek , İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışma sırasında binlerce Amerikalıyı Lübnan'dan çıkarmıştı.

Ekim ayının başlarından itibaren ARG MEU, USS Bulkeley, Cole ve Arleigh Burke ile birlikte Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteriyordu. USS Murphy, Indianapolis ve Stockdale Kızıldeniz'de bulunuyordu.

Yeni hava desteği gönderildi

Pentagon, bugün yaptığı açıklamada, bölgede halihazırda bulunan çok sayıda Hava Kuvvetleri kabiliyetine (savaş uçakları, nakliye uçakları ve tankerler dahil) ek olarak, daha fazla hava destek kabiliyetinin Orta Doğu'ya doğru gittiğini açıkladı.

Pentagon Sözcsü Sabrina Singh, bunun F-22, F-16, F-15E ve A-10 uçakları ve ilgili personeli içereceğini ve toplamda "birkaç bin" ek kuvvet olacağını söyledi. ABD Merkez Komutanlığı da salı günü  bir uçak filosunun bölgeye ulaştığını ve üçünün daha yolda olduğunu duyurdu.

Patriot füze sistemleri, karşı-drone sistemleri de bölgede

Bu arada, ABD ordusunun Orta Doğu'da binlerce konvansiyonel kara kuvvetinin yanı sıra Patriot füze sistemleri, karşı-drone sistemleri ve Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) de dahil olmak üzere çeşitli hava savunma ve topçu yetenekleri bulunuyor.

Editör: Ömür Ünver