ABD Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Cuma sabahı Phoenix, Arizona'da demans ve solunum yolu hastalığına bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Ilımlı bir muhafazakar olan Yargıç O'Connor, 1981 yılında eski başkan Ronald Reagan tarafından Amerika'nın en yüksek mahkemesine atandı.

2006 yılında emekli olana kadar 24 yıldan fazla bir süre adalet hizmetinde bulundu.

Alzheimer hastalığıyla mücadele eden kocası John Jay O'Connor'a bakmak için görevinden ayrıldı. Başkan George W. Bush, yerine Yargıç Samuel Alito'yu atadı.

ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı Yargıç John Roberts yaptığı açıklamada, Yargıç O'Connor'u "Amerika'nın Güneybatısının kızı" olarak nitelendirdi ve "Ulusumuzun ilk kadın Yargıcı olarak tarihi bir çığır açtı."

Yargıç Roberts, "Bu zorluğu yılmaz bir kararlılıkla, tartışılmaz bir yetenekle ve etkileyici bir açık sözlülükle karşıladı" dedi. Kendisinin "hukukun üstünlüğünün son derece bağımsız bir savunucusu ve yurttaşlık eğitiminin etkili bir savunucusu" olduğunu ekledi.

Çiftlikten yüksek mahkemeye

Yargıç O'Connor, El Paso, Teksas'ta doğdu ve ailesinin Duncan, Arizona yakınlarındaki sığır çiftliğinde büyüdü. Daha sonra Stanford Üniversitesi'nden hukuk diplomasını aldı.

Hukukta kadın olmanın zorluklarına rağmen, Kaliforniya'daki San Mateo İlçesi Bölge Savcı Yardımcısı ve daha sonra Arizona Başsavcı Yardımcısı oldu.

Bir Cumhuriyetçi olarak 1969'da Arizona Eyalet Senatosu'na atandı ve iki yıllık iki dönem için yeniden seçildi. Çığır açan bir politikacı olarak ABD'nin herhangi bir yerinde eyalet senatosunda çoğunluk lideri olarak görev yapan ilk kadın oldu.

1974'te parti siyasetinden ayrıldı ve Maricopa İlçesi Yüksek Mahkemesine seçildi, ardından 1979'da Arizona Temyiz Mahkemesine atandı.

Başkanlık kampanyası sırasında Ronald Reagan, ABD Yüksek Mahkemesi'ne bir kadın atama sözü verdi; o dönemde bazı muhabirler bunun, kadınlar arasındaki düşük oy oranlarıyla mücadele etmek için bir girişim olduğunu söylüyordu.

1981'de onu mahkemeye aday gösterirken Reagan, onun "gerçekten her mevsime uygun, mizaç, adalet, entelektüel kapasite ve kamu yararına bağlılık gibi eşsiz niteliklere sahip bir kişi" olduğunu söyledi. Senato adaylığını 99-0 oybirliğiyle onayladı.

Yargıç O'Connor, etkili Yüksek Mahkeme davalarında belirleyici oy hakkına sahip olduğundan, birçok kişi tarafından o dönemde ülkedeki en güçlü kadın olarak görülüyordu.

En etkili kararlarından biri, kadınların kürtaj hakkını yeniden onaylayan Planned Parenthood v Casey davasındaki 1992 kararıydı. Yerine gelen Yargıç Alito, 2022'de bu hakkı bozan çoğunluk kararını yazmaya devam edecek.

Musk'tan, Trump yanlısı dilekçeyi imzalayanlara para ödülü Musk'tan, Trump yanlısı dilekçeyi imzalayanlara para ödülü

Yargıç O'Connor aynı zamanda 2000 yılında Bush'a karşı Gore davasında da belirleyici oydu.

O yıl, Cumhuriyetçi George W. Bush ve Demokrat Al Gore, başkanlık için çok çekişmeli bir seçimde mücadele etti ve yeniden sayım konusunda hukuki mücadeleler başladı.

Yargıç O'Connor, seçim sonuçlarına yönelik her türlü yasal itirazın durdurulması yönünde 5'e 4 çoğunlukla oy kullandı ve Başkan George W. Bush'u etkili bir şekilde Beyaz Saray'a oturttu.

Ancak 2004 yılında Bush yönetiminin 11 Eylül sonrası tutuklu politikasına karşı karar verdi ve mahkeme, gözaltına alınan ABD vatandaşları için yasal sürecin gerekli olduğuna karar verdi.

Yargıç O'Connor, mahkemenin çoğunluk görüşünde, "Savaş durumu, ulusun vatandaşlarının hakları söz konusu olduğunda Başkan için açık bir çek değildir." diye yazdı.

2018 yılında yazdığı açık mektupta kendisine demans teşhisi konduğunu ve bunun kamusal hayattaki rolünün sonu anlamına geldiğini açıklamıştı.

"Amerikalı olduğum ve ülkemizdeki vatandaşlara olağanüstü fırsatlar sunulduğu için kendimi ne kadar şanslı hissediyorum" diye yazdı. "Arizona çölünde yaşayan genç bir kovboy kızı olarak, bir gün ABD Yüksek Mahkemesindeki ilk kadın yargıç olacağımı asla hayal edemezdim."

"Umarım gençlere sivil katılım konusunda ilham vermişimdir ve kariyerlerini sürdürürken engellerle karşılaşmış olabilecek kadınların önünü açmaya yardımcı olmuşumdur."

Editör: Ömür Ünver