Lübnanlı sağlık yetkililerine göre, Lübnan'ın güneyindeki İsrail güçlerinin ateşkes anlaşması uyarınca geri çekilmelerini talep eden göstericilere ateş açması sonucu Pazar günü en az 15 kişi hayatını kaybederken, 80'den fazla kişi de yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre ölenler arasında iki kadın ve bir Lübnan ordusu askeri de bulunuyor.

Bazıları Hizbullah bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail-Hizbullah çatışmasını durduran Kasım ateşkesinde belirtilen 60 günlük süre içinde İsrail'in çekilmemesini protesto etmek için sınır boyunca köylere girmeye çalıştı.

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame Ankara’da Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame Ankara’da

İsrail, Lübnan ordusunun Hizbullah'ın geri dönüşünü engellemek için bölgeye tam olarak konuşlanmadığını iddia etti. Ancak Lübnan ordusu, İsrail güçleri geri çekilene kadar konuşlanamayacağını belirtti.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada protestoları Hizbullah'a bağladı ve askerlerin mevzilerine yaklaşan kişilerden gelen "tehditleri ortadan kaldırmak" için uyarı ateşi açtığını iddia etti. Çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığı ve sorgulanmakta olduğu bildirildi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn konuyla ilgili yaptığı açıklamada Lübnan'ın egemenliğine vurgu yaptı ve itidal çağrısında bulundu. "Lübnan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü müzakere edilemez" diyen Avn, sivilleri korumak için Lübnan Silahlı Kuvvetlerine güvenilmesi çağrısında bulundu.

Emel Hareketi partisi Hizbullah'ın müttefiki olan ve ateşkes müzakereleri sırasında militan grup ile ABD arasında arabuluculuk yapan Meclis Başkanı Nebih Berri, şiddeti "uluslararası topluma derhal harekete geçmesi ve İsrail'i işgal ettiği Lübnan topraklarından çekilmeye zorlaması için açık ve acil bir çağrı" olarak nitelendirdi.

İsrail ordusunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda Hizbullah'ı "isyancılar" göndermekle ve "Lübnan ve Arap dünyasındaki konumu ve statüsünden uzaklaşmak için durumu tırmandırmaya çalışmakla" suçladı.

Pazar sabahı ise sınır bölgesi sakinlerini köylerine dönmekten kaçınmaya çağırdı.

Aralarında Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert ve UNIFIL misyon şefi Korgeneral Aroldo Lázaro'nun da bulunduğu BM yetkilileri her iki tarafı da ateşkes anlaşmasına uymaya çağırdı. Taraflar şiddetin devam etmesinin bölgedeki kırılgan güvenliği tehlikeye attığı konusunda uyardılar.

"Kasım Mutabakatı'nda öngörülen zaman çizelgeleri yerine getirilmemiştir" denilen BM açıklamasında İsrail güçlerinin geri çekilmesi, Litani Nehri'nin güneyindeki izinsiz silahların kaldırılması ve Lübnan ordusunun yeniden konuşlandırılması gerektiği vurgulandı.

Pazar günü UNIFIL, Mavi Hat (Lübnan ile İsrail arasında 2000 yılında BM tarafından belirlenen sınır) yakınlarında gerilimin tırmandığını, protestoların ve silah seslerinin barış gücü operasyonlarını sekteye uğrattığını bildirdi. Barış gücü askerleriyle birlikte görev yapan gazeteciler Mays al-Jabal yakınlarında silah sesleri duyduklarını ve protestocuların üslerinin yakınında toplandıklarına tanık olduklarını anlattılar.

Savaş 1 milyondan fazla Lübnanlıyı yerinden etti ve 112.000'den fazlası hala evlerine dönemedi. UNIFIL, sınırın her iki tarafındaki yerinden edilmiş sivillerin güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönmeleri için çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilisim