Arap Birliği'nin Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlediği Gazze Şeridi'nin geleceğine yönelik zirvede, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 milyon Filistinlinin yerinden edilmesini içeren 'vizyonu' reddedildi.
Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Beyaz Saray'da ağırladığı Şubat ayında, ABD'nin Gazze Şeridi'nin kontrolünü "kalıcı olarak" devralacağını ve "yeniden inşa" edeceğini açıklamıştı.
Kahire'deki Arap Birliği zirvesinde, Mısır'ın 53 milyar dolarlık (yaklaşık 1,93 trilyon TL) planı onaylanırken, Hamas sonucu "memnuniyetle" karşıladı, İsrail ise kararı reddetti.
ABD hükümeti de Arap ülkelerinin ortak kararını olumlu bulurken, Hamas'ın Gazze'de "iktidarda kalamayacağının" altını çizdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, "Arap ülkeleri arasında, Filistin halkının topraklarında sürgün edilmeden, Gazze'de kalmasını sağlayan ve bölgenin yeniden inşasına destek konusunda bir mutabakata varılmasından" duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Zirve sonrasında sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda el-Sisi, "Bu planın başarılı olmasını sağlamak için uluslararası toplumdan gelen her türlü fikir ve öneriye açığız. Bunun, büyük bir barış planıyla birlikte uygulanması gerekiyor," ifadelerini kullandı.
Tepkiler
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, "Başkan Trump, Hamas'ın Gazze'yi yönetmeye devam edemeyeceğini açıkça belirtti," dedi.
"Başkan, savaş sonrası Gazze için cesur vizyonunun arkasında duruyor, ancak bölgedeki ortaklarımızdan gelen görüşleri de memnuniyetle karşılıyor," diye ekledi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide, Mısır'ın planının "durumun gerçeklerini göz ardı ettiğini" ve zirve bildirgesinde Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısına değinilmediğini ve grubun kınanmadığını söyledi. Planın "güncelliğini yitirmiş perspektiflere dayandığını" öne sürdü.
Hamas, zirvenin sonuçlarını memnuniyetle karşıladı ve bunun, Filistin davasıyla ilgili Arap ve İslam dünyasında yeni bir uyum aşamasını başlattığını belirtti.
Arap Birliği ülkelerinin onayladığı plan, 2030 yılına kadar Gazze'nin yeniden inşa edilmesini ve 2 milyon insanın yerinde kalmasını amaçlıyor.
Planın ilk aşamasında, patlamamış mühimmatın temizlenmesi ve İsrail'in bombardımanlarından geriye kalan 50 milyon tondan fazla molozun kaldırılması hedefleniyor.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, zirvenin nihai bildirgesinde, Gazze ve Batı Şeria'da uluslararası bir barış gücünün görevlendirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunulduğunu söyledi.
Bildirgeye göre, Mısır, Gazze'nin yeniden inşa edilmesi için BM ile birlikte uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacak ve burada Dünya Bankası tarafından denetlenen bir fon oluşturulacak.
Plan, gelecek yıllarda Gazze'yi "sürdürülebilir, yeşil ve yaya dostu" bir bölgeye dönüştürmeyi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sanayi bölgeleri ve parklar oluşturmayı öngörüyor. Ayrıca, bir liman ve bir havaalanı inşa edilmesi bekleniyor.