Yeni bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaları daha fazla tüketen kişilerin erken ölme riskinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Cips, hazır erişte, tatlandırılmış kahvaltılık gevrekler ve sosis gibi aşırı işlenmiş gıdalar genellikle yapay renklendiriciler ve tatlandırıcılar içerir ve çoğunlukla şeker, doymuş yağ ve tuz oranı yüksek kabul ediliyor.

American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma , aşırı işlenmiş gıdalardan oluşan diyetlerin oranındaki her yüzde 10'luk artışın, erken ölüm riskini yüzde 2,7 oranında artırdığını ortaya koyuyor.

Analiz, sekiz ülkede 30 ila 69 yaş aralığındaki kişileri kapsadı. Ultra işlenmiş gıda tüketiminin nispeten düşük seviyelerde olduğu Kolombiya ve Brezilya, tüketimin "orta" seviyede olduğu Şili ve Meksika ve çok sayıda insanın çok miktarda ultra işlenmiş gıda tükettiği Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıralandı.

Çalışmanın baş yazarı ve Brezilya'daki Oswaldo Cruz Vakfı'nda araştırmacı olan Eduardo Augusto Fernandes Nilson, yaptığı açıklamada, "Yüksek gelirli ülkelerde [aşırı işlenmiş gıda] tüketiminin zaten yüksek ancak on yıldan uzun süredir nispeten istikrarlı olması endişe vericiyken, düşük ve orta gelirli ülkelerde tüketimin sürekli artıyor olması endişe verici" dedi.

BM: Asyalı dolandırıcılık şebekeleri dünya çapında yayılıyor BM: Asyalı dolandırıcılık şebekeleri dünya çapında yayılıyor

Korelasyon var ama nedensel bağlantı yok

Bağımsız araştırmacılar, bulguların aşırı işlenmiş gıdaların erken ölüm riskini doğrudan artırdığını göstermediği konusunda uyardı ancak bu gıdaların daha fazla incelemeyi hak ettiğini söyledi.

Bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdalarla ilişkilendirilen görünürdeki sağlık zararlarının besin içeriğinden mi yoksa bunları yapmak için kullanılan endüstriyel işlemden mi kaynaklandığını hâlâ bilmiyor. Ayrıca, aşırı işlenmiş gıdanın neyi oluşturduğuna dair net bir tanım yok, bu da karşılaştırmaları zorlaştırabilir.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde beslenme ve obezite alanında doçent olan Nerys Astbury, yaptığı açıklamada, beslenme kılavuzlarının henüz ultra işlenmiş gıdalara karşı özel olarak uyarıda bulunacak şekilde güncellenmemesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim