Dünya

Bakan Fidan, Hamas heyetiyle Ankara'da bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve Hamas Siyasi Büro üyeleriyle bugün Ankara’da bir araya geldi. Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik çabaların ele alındığı görüşmede, İsrail’in Gazze'ye insani yardım girmesini engelleyerek Filistin halkını açlığa mahkum etmek istediğine dikkat çekildi. 

Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ve Hamas Siyasi Büro Üyeleri ile bugün Ankara'da görüştü. Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkiliden edinilen bilgiye göre; görüşmede Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik çabalar görüşüldü. İsrail'in Gazze'ye insani yardımların girmesini engelleyerek Filistin halkını açlığa mahkum etmek istediğine dikkat çekilen görüşmede, insani yardımın bölgeye ulaştırılması için uluslararası toplumun daha yoğun çaba göstermesi gerektiği kaydedildi. 

Görüşmede, Filistinlileri ana yurtlarından atmaya dönük çabaların kabul edilemez olduğunun vurgulandığı öğrenildi. Yetkili, "Görüşmede, Batı Şeria'daki durum da değerlendirildi. İsrail’in işgali kalıcı hale getirmek üzere attığı adımların bölgesel barışı tehdit eden boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Görüşmede ayrıca, Filistinli gruplar arası uzlaşı sağlama çabaları da ele alındı" bilgisini verdi.

Fidan'ın Filistinli gruplar arasında birlik sağlanmasının önemine değinerek, Türkiye'nin bu yöndeki çabalara her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu ifade ettiği öğrenildi. 

Hamas açıklaması: Heyet, MİT Başkanı Kalın ile de görüştü

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, hareketin Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş'in başkanlığındaki heyet, MİT Başkanı Kalın'la görüştü.

Görüşmede, "Gazze Şeridi'ndeki saldırılar, sivillerin aç bırakılması, su ve gıda malzemeleri girişinin engellenmesi, evlerin, binaların ve altyapının yıkılması ve tahrip edilmesi ile Filistinlilerin topraklarından çıkarılmaya çalışılması" konuları ele alındı.

Hamas heyeti, "İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması, bölgeden çekilmesi, ablukaya son verilmesi ve Mısır'ın Gazze Şeridi'nin yönetimi için ulusal ve teknokrat isimlerden oluşan bağımsız bir komite kurulması önerisinin derhal hayata geçirilmesi" karşılığında kapsamlı bir esir değişimi anlaşmasına hazır olduğunu vurguladı.

Görüşmede ayrıca İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere Batı Şeria'daki ihlalleri ve bölgenin kuzeyindeki mülteci kamplarında uyguladığı sistematik göç ettirme politikaları da ele alındı.