AnaManşet

Bakanlardan ortak açıklama: 1,5 milyon riskli bina var

Açıklama yapan bakanlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "1,5 milyon riskli bina olduğu, bunların yüzde 30'unun dönüştürülmesi gereken binalar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Kaybedecek vaktimiz yok. Bu dönüşüm gözardı edilecek, ertelenecek bir durum değil. İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalı" dedi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul'daki 6,2 büyüklüğündeki deprem hakkında açıklama yaptı.

 Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:

"Dün saat 12.49’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem özellikle başta İstanbul olmak üzere, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir illerimizde hissedildi. 

Şu ana kadar; en büyüğü 5.9 olmak üzere 266 artçı deprem meydana geldi. 4 ve üzeri artçı deprem sayısı 8.

Depremden 26 dakika sonra, saat 13:15'de TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) devreye alındı;  tüm afet gruplarının temsilcileri  AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi'nde toplandı.

Saha taramaları ve  112 Acil Çağrı Merkezimize gelen  ihbarların değerlendirilmesi sonucu, şükürler olsun herhangi bir can kaybı yaşanmadı; yaralı vatandaşımız da bulunmamaktadır.

112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar 16 bin 712 çağrı geldi. Bunlardan 995’i ‘Depremle ilgili acil yardım’ talebiydi. AFAD tarafından İstanbul’a 650 personel ve 148 araç görevlendirildi. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız,  akredite STK’larımızla birlikte ise toplam: 903 araç ve 11 bin 481 personel görevlendirildi.

Barınma ile ilgili olarak;  27 lojistik depo ve 54 cep depo aktif hale getirildi. İstanbul’da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız camilerimizde;  50 bin vatandaşımız da;  okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırıldı. Yani toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma talebi karşılandı.  

Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte sahadadır. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için  gerekli tüm tedbirler alınmış,  olası riskler titizlikle değerlendirilmektedir. 

AFAD Deprem Bilim Kurulumuz da dün bir açıklama yayınladı. Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesini, binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımızın  112 Çağrı Merkezine bilgi vermelerini, olası artçı sarsıntılara karşı tedbiri elden bırakmamasını  vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum.

Lütfen; vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın  açıklamalarını dikkate alsın. Sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan, teyitsiz bilgilere itibar etmeyelim."  

Kurum'un açıklaması şöyle:

"Depremin hemen ardından İstanbul başta olmak üzere, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova'daki vatandaşlarımızdan 1399 yapı ihbarı aldık. İhbar edilen binaları, ekiplerimiz incelediler. 7 binamız az hasarı, bunun dışında orta hasar, ağır hasar söz konusu değil. Fatih'te metruk -içinde biri yaşamıyordu- bir bina yıkıldı. Enkaz çalışmaları bugün tamamlanacak. Hasar tespit personelimizin de önceliği ihbar edilen bu yerlere gitmek. 39 ilçede saha çalışmaları sürüyor. 3 bin ekip, İstanbul'da gelen tüm ihbarları inceleyecek... Kamu binalarındaki hasar tespit çalışmalarını başlattık. 

Ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Nüfusun yüzde 70'i deprem bölgesinde yaşıyor. Deprem geçtikten 3-5 gün sonra maalesef deprem gerçeğini unutuyor, bu gerçek üzerinden hareket etmiyoruz. Riskli bina öldürür, bu dönüşümü hep birlikte gerçekleştirelim dedik. 13 yıl önce Cumhurbaşkanımız bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz sloganıyla seferberlik başlatmıştı. Çalışmalarımızı güçlü şekilde sürdürmeye gayret ediyoruz. 1,5 milyon riskli bina olduğu, bunların yüzde 30'unun dönüştürülmesi gereken binalar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Kaybedecek vaktimiz yok. Bu dönüşüm gözardı edilecek, ertelenecek bir durum değil. İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalı. Yapı stoğunun bir saniye bile kayba tahammülü yok. 39 ilçemizde 365 alanda dönüşüm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha kararlı olacağız. Daha hızlı, daha büyük projelerin adımlarını hep birlikte atmak mecburiyetindeyiz.  

Özetle; devletimiz tüm gücüyle İstanbul'u depreme hazırlamak için canla başla tüm birimleriyle çalışmaktadır. Milletimize ve deprem dönüşümünden doğrudan sorumlu olan belediyelerimize şunu ifade etmek istiyorum: İstanbul için her saniye değerli, vakit daraldıkça daralıyor. İstanbul depremi bir mili güvenlik meselesidir. Seferberlik şuuru anlayışı göstermemiz gereken bir konudur. Siyaseti, politikayı bir yana bırakmayı ve bu işe odaklanılmasını hepimizden bekliyor İstanbullular... 16 milyon İstanbullunun canı ve geleceği söz konusu, siyasete ve polemiğe yer yok. Burada siyaset olmaz. İstanbul'da bugünün ihmali yarının felaketi olur. Daha geç kalırsak kaybımız çok daha büyük olur. El ele verelim, İstanbul'un dönüşümü için hep birlikte İstanbul'u kurtarma seferberliğini başlatsın herkes. Burada hep birlikte, muhalefeti-iktidarı, İstanbul'u kurtarma seferberliğini yürütmek mecburiyetindeyiz." 

Memişoğlu, şunları söyledi:

"Birincil yaralanma olmadı. İkincil yaralanmalarda 60 hastamız bulunuyor. Sağlık durumları iyi, hayati tehlikeleri yok.  Sağlıkla ilgili; hem insan gücümüz hem fiziki yapılarımız İstanbul'daki depremlere her zaman hazır."