Liralaşma stratejisi çerçevesinde yürütülen enflasyonla mücadele politikaları doğrultusunda, Türk Lirası mevduatlarına verilen faizlerde artış görülüyor.

Önümüzdeki aylarda mevduat faizlerinin yüzde 50 ve üzerinde seyretmesi bekleniyor. Bu durum, mevduat sahiplerinin enflasyon karşısında reel getiri elde etmelerini sağlayabilir.

Merkez Bankası, farklı vadelerdeki mevduat ürünlerine uygulanan faiz oranlarını açıkladı. Buna göre, 1 aya kadar olan vadeler için uygulanan faiz oranı yüzde 54.83, 3 aya kadar olan vadeler için yüzde 59.45, 6 aya kadar olan vadeler için yüzde 56.98 ve 1 yıla kadar olan vadeler için yüzde 50.31 olarak belirlendi. 1 yıl ve üzeri vadelerde ise faiz oranı yüzde 42.06 seviyesinde.

100 bin Türk Lirası mevduat yatırımı yapan bir yatırımcı, 32 günlük bir vade sonunda yıllık yüzde 54.83 faiz oranıyla 4,226 TL faiz getirisi elde edebilir. Daha yüksek mevduatlar için faiz getirileri de artarak devam ediyor.

Vizyona girecek filmler belli oldu Vizyona girecek filmler belli oldu

Buna ek olarak, mevduat faizlerinin bir yıl boyunca yüzde 54.83 seviyesinde sabit kalması durumunda, bileşik faiz hesaplamasıyla yıllık getiri yüzde 70.94'e ulaşabilir. Başka bir deyişle 1 milyon liraya brüt 709 bin 400 lira faiz geliyor. Yüzde 7.5 stopajı düşüldükten sonra net faiz 656 bin 195 lira oluyor. Son açıklanan enflasyon oranı yüzde 70.1 olmuştu. Başka bir deyişle faizlerin bu seviyelerde kalması halinde paranın enflasyona karşı erimesi durmuş oluyor.

Bazı bankalar yüzde 80'e çıkardı

Hürriyet'in aktardığına göre, bankalar arasında rekabetin artmasıyla, bazı bankaların mevduat faizlerini yüzde 80 gibi rekor seviyelere çıkardığı gözlemleniyor. Bu, özellikle Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduatına geçiş yapan yatırımcılar için cazip hale geliyor.

Son olarak, mevduat gelirlerine uygulanan stopaj oranlarında da değişiklik yapıldı. 6 aya kadar olan mevduatlarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7.5'a, bir yıla kadar olan vadelerde yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltildi

Editör: Ömür Ünver