Güney Afrikalı beyazlar, başkent Pretoria'daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanarak kendi hükümetleri tarafından ırkçılığa uğradıklarını öne sürdüler. Yüzlerce protestocu, "Başkan Trump için Tanrı'ya şükürler olsun" yazılı dövizler taşıdı ve Güney Afrika hükümetinin beyaz azınlığa karşı ayrımcılık yaptığını düşündükleri ırkçı yasaları eleştiren dövizler taşıdı.
Birçoğu, Trump'ın bir hafta önce siyahların yönettiği Güney Afrika hükümetine yardım ve desteği kesen bir yürütme emrinde odaklandığı beyaz Afrikalılar topluluğundandı. Trump, emirde, çoğunlukla Hollandalı sömürge yerleşimcilerin torunları olan beyazların, hükümetin özel arazileri kamulaştırmasına izin veren yeni bir yasa tarafından hedef alındığını ileri sürdü.
Güney Afrika hükümeti, yeni yasasının ırkla bağlantılı olduğu iddialarını reddederek Trump'ın ülke ve yasa hakkındaki iddialarının yanlış bilgi ve çarpıtmalarla dolu olduğunu söyledi.
Trump, yasa kapsamında hiçbir toprak alınmamış olmasına rağmen, emrin "ırksal olarak dezavantajlı toprak sahipleri" olarak adlandırdığı beyaz Afrikalıların toprakların kamulaştırıldığını savundu. Trump ayrıca Afrikalılara ABD'de mülteci statüsü sunma planını duyurarak, "Onlar, Güney Afrika'nın beyaz azınlığının yalnızca bir parçası" dedi.
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, bu hafta Parlamento'da yaptığı konuşmada, beyaz azınlığın yönrttiği apartheid sistemi ve ondan önceki yüzlerce yıllık sömürgecilik döneminde milyonlarca siyahın mülklerinden edilmesinin ardından, Güney Afrika'da bir daha asla insanların topraklarından zorla çıkarılmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.
"Bu ülkenin insanları zorla yerinden edilmenin acısını bilir," diyen Ramaphosa, arazi yasasının keyfi arazi alımına izin vermediğini ve yalnızca kamu yararı için yeniden dağıtılabilen arazileri ifade ettiğini söyledi.
Trump yönetiminin Güney Afrika'ya yönelik eleştirileri ve cezalandırmaları, ülkede yüzyıllardır siyah çoğunluğu baskı altında tutan beyaz azınlık yönetiminin yanlışlarını ele alma konusunda uzun zamandır var olan ikilemi daha da derinleştirdi.
Hükümete göre, toprak yasası, Güney Afrika'daki tarım arazilerinin çoğunluğunun, ülke nüfusunun yalnızca yüzde 7'sini oluşturmalarına rağmen beyazlara ait olması nedeniyle ortaya çıkan eşitsizliği adil bir şekilde ele almayı amaçlıyor.