ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi günü görevden ayrılmadan bir gün önce yürürlüğe girecek olan TikTok yasağını uygulamayacak.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada yasanın uygulanmasına ilişkin sorumluluğun 'zamanlama' nedeniyle Donald Trump yönetimine devredileceğini bildirdi.
Jean-Pierre açıklamasında, "Zamanlama gerçeği göz önüne alındığında yasanın uygulanmasına yönelik eylemlerin Pazartesi günü göreve başlayacak olan yeni yönetime bırakılması gerektiğini kabul ediyoruz," dedi.
Mahkeme, Çin ile olan bağlarından kaynaklanan ulusal güvenlik risklerinin, uygulamanın 170 milyon Amerikalı kullanıcısı için ifade özgürlüğü endişelerinden daha ağır bastığına karar verdi.
Mahkeme kararının açıklanmasından kısa bir süre sonra CNN'e bir mülakat veren seçilmiş başkan Donald Trump konuyla ilgili net olarak ne yapacağını söylemedi.
Trump "Nihayetinde bu bana bağlı, dolayısıyla ne yapacağımı göreceksiniz," dedi.
Trump ayrıca Cuma günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve "TikTok ve diğer birçok konu hakkında harika bir konuşma" yaptıklarını kaydetti.
Bir dönem TikTok’u yasaklamak istediğini söyleyen Trump, son seçim dönemiyle birlikte uygulamayı ABD'de açık tutacağına söz verdi. Ancak geçiş ekibi bunu nasıl başaracaklarına dair bir açıklama yapmadı.
Trump ayrıca kısa bir süre önce, davayı inceleyip 'siyasi bir çözüm' bulabilmek için mahkemeden kararını ertelemesini talep etti.
TikTok'un değeri ne kadar?
Wedbush analisti Dan Ives, TikTok'un "en iyi durum senaryosunda" 200 milyar dolara (7,1 trilyon Türk Lirası) kadar değeri olduğunu tahmin ediyor.
"Algoritması olmadan 40 milyar dolar (1,4 trilyon Türk Lirası) ila 50 milyar dolar (1,7 trilyon Türk Lirası) eder," diyen Ives, ByteDance ve Pekin'in TikTok'u algoritmasıyla birlikte satacağına inanmadığını da sözlerine ekledi.
TikTok ve ByteDance avukatları, platformu ticari ve teknolojik açıdan elden çıkarmanın imkansız olduğunu iddia etmişti. Zira yorumculara göre Çinli yetkililer, platformu algoritmasıyla birlikte elden çıkarmayı öngören herhangi bir planı muhtemelen engelleyecek.
Ayrıca TikTok'un, algoritma olmadan satılması da uygulamanın ABD versiyonunu diğer küresel içeriklerden kopuk bir hale getireceği yorumu yapılıyor.
TikTok kısıtlamaları
TikTok, Avusturya, Estonya, Fransa, Belçika, Norveç ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde devlet çalışanları ve memurların kişisel cihazlarında yasaklanmış durumda.
Benzer yasaklar ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki devlet çalışanları için de yürürlükte.
2023 yılında Danimarka'nın kamu yayıncısı DR, çalışanlarının iş telefonlarına TikTok yüklemelerini yasakladı. BBC de aynı yıl personeline benzer bir uyarıda bulundu ancak bu hiçbir zaman uygulanmadı.