Patron AK Parti milletvekili olunca... İşçileri duyan yoktu, şimdi gören de yok! Patron AK Parti milletvekili olunca... İşçileri duyan yoktu, şimdi gören de yok!

Mektupta, aksi takdirde ABD'nin yabancı askeri yardımları düzenleyen yasalarını ihlal etme riskiyle karşı karşıya kalınacağı, bunun da ABD'nin askeri yardımının tehlikede olabileceğini ima eden ifadelere yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından ortaklaşa imzalanan mektup, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'e hitaben yazıldı.  

ABD'nin durumdan derin endişe duyduğu belirtilen mektupta, "Hükümetinizden bu gidişatı tersine çevirmek için bu ay acil ve sürdürülebilir adımlar atmasını talep ediyoruz" denildi.  

Bu bahardan bu yana Gazze'ye ulaştırılan yardım miktarında yüzde 50'den fazla düşüş yaşandığı vurgulanan mektupta, Eylül ayında ulaştırılan miktarın "geçtiğimiz yılın herhangi bir ayındaki en düşük miktar" olduğuna dikkat çekildi.

CNN'in haberine göre, mektup için verilen son tarih , 5 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinin sonrasına denk geliyor.

Ancak ABD, sert uyarılara rağmen İsrail'e askeri yardım sağlamaya devam etti; Buna gelişmiş bir hava savunma sistemi ve pazartesi gününden itibaren ülkeye ulaşmaya başlayan ABD askerleri de dahildi.

Ancak gelecekteki ABD yardımı risk altında olabileceği değerlendiriliyor. 13 Ekim tarihli mektupta, ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarının, ABD yasalarına göre, İsrail'in bu yılın başlarında bölgeye yardım akışını kısıtlamayacağı yönündeki güvencelerine bağlılığını "sürekli olarak değerlendirmesi" gerektiği belirtiliyor.

ABD ayrıca İsrail'den, Gazze içindeki El-Mavasi insani yardım bölgesindeki insanların kış gelmeden iç kesimlere taşınmasına izin vermesini ve insani yardım konvoyları ve hareketleri için güvenliği artırmasını talep ediyor.

İsrail'in Ürdün Silahlı Kuvvetleri koridorlarının "tam ve sürekli kapasite" ile çalışmasını sağlamak için harekete geçmesi gerekiyor.

Mektup, ABD ve İsrail hükümetleri arasında "sivillere zarar veren olayların gündeme getirilip tartışılması" için yeni bir kanal kurulması çağrısıyla son buluyor ve ilk toplantının ay sonunda yapılması öngörülüyor.

BM Dünya Gıda Programı geçen hafta sonu İsrail askeri operasyonlarının Filistinli ailelerin gıda güvenliği üzerinde "felaket etkisi" yarattığı konusunda uyarmıştı.

Mektuptan bir gün sonra yardım kamyonlarına izin verildi

İsrail, en azından dolaylı olarak, mektuba şimdiden yanıt veriyor gibi görünüyor. Mektup gönderildikten sadece bir gün sonra, Filistin toprakları ve şeride yardım akışını yöneten İsrail ajansı COGAT, Gazze'ye giden yardımların fotoğraflarını tweetledi.

“30 kamyon bugün erken saatlerde Erez Sınır Kapısı'ndan kuzey Gazze'ye girdi. İsrail, özellikle gıda olmak üzere Gazze'ye insani yardım girişini engellemiyor,” açıklaması yapan COGAT, X'teki bir gönderide. “İsrail, Gazze sakinlerine insani yardım girişine izin vermeye devam ederken, aynı anda Hamas'ın askeri ve yönetim altyapılarını yok edecek.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim