Son iki günde Lübnan genelinde binlerce çağrı cihazı ve telsizin patlaması sonucu onlarca kişinin hayatını kaybetmesi ve binlerce kişinin yaralanmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplanma kararı aldı.

Eylül ayı için 15 üyeli konseyin başkanlığını yürüten Slovenya'nın BM Büyükelçisi Samuel Zbogar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'da militan grup Hizbullah'ı hedef alan çağrı cihazı patlamaları üzerine cuma günü toplanacağını bildirdi. Buna göre, BMGK acil oturumu cuma günü TSİ 22.00'de (yerel saatle 15.00) gerçekleştirilecek. 

Türk'ün patlamalarla ilgili soruşturma çağrısı, soruşturmanın "derhal" ve "acilen" yürütülmesi gerektiğini söyleyen uluslararası STK İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından da savunuldu.

HRW Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Lama Fakih, "Geleneksel uluslararası insancıl hukuk, sivillerin ilgisini çekmesi muhtemel veya sivillerin günlük normal kullanımıyla ilişkilendirilen nesneler olan bubi tuzaklarının kullanımını yasaklamaktadır. Bu, sivilleri ciddi riske atmamak ve bugün Lübnan'da yaşanmaya devam eden yıkıcı sahneleri yaratmamak için yapılmaktadır" dedi.

Editör: TE Bilisim