BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yaptığı açıklamada, on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, tıbbi tesislere yönelik saldırılar nedeniyle işleyen hastanelerin bulunmadığını belirterek, Gazze'nin "ölüm ve umutsuzluk yeri" haline geldiğini söyledi. Griffiths, "Umut hiç bu kadar ele geçirilmesi zor olmamıştı" diye konuştu.

Peri bacalarına koruma bandı çekilecek Peri bacalarına koruma bandı çekilecek

Kanalizasyonların taşması ve aşırı kalabalık barınaklarda bulaşıcı hastalıkların yayılmasıyla bir halk sağlığı felaketinin ortaya çıktığını vurgulayan Griffiths, yaklaşık 180 Filistinli kadının "bu kaosun ortasında her gün doğum yaptığını" dile getirdi.

"Gazze yaşanmaz hale geldi" 

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayınlanan açıklamada Griffiths, "Dünya izlerken, bu ülkenin insanları günlük varoluşlarına yönelik tehditlere tanık oluyor" dedi.

Griffiths, tarafları "sivilleri korumak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak da dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye ve tüm rehineleri derhal serbest bırakmaya" çağırarak, uluslararası toplumun "bunu gerçekleştirmek için tüm nüfuzunu kullanması gerektiğini" sözlerine ekledi. 

Sadece Gazze halkı ve tehdit altındaki komşuları için değil, aynı zamanda bu 90 günlük cehennemi ve insanlığın en temel ilkelerine yönelik saldırıları asla unutmayacak gelecek nesiller için de savaşın derhal sona ermesini talep etmeye devam ediyoruz. " ekledi.

Griffiths, "Bu savaş hiç başlamamalıydı" dedi. "Bitmesinin üzerinden çok zaman geçti."

Editör: Ömür Ünver