Tarifeler kapsamında ABD yönetiminin Çin'den ithal edilen ürünlere yüzde 34 oranında gümrük vergisi uygulanmasını öngörmesi ve ardından Çin'in de ABD’nin tarife artışlarına tepki göstererek ülkeye aynı oranda ek tarife uygulayacağını duyurmasıyla, Brent petrol nisanın ilk haftasında yüzde 9'a yakın değer kaybetmişti.
Nisan'ın ikinci haftasında Trump'ın, Çin'in karşılıklı tarifelere misilleme olarak açıkladığı yüzde 34'lük gümrük vergilerini geri çekmemesi durumunda, ülkeye yüzde 50 ek tarife uygulanacağı yönündeki açıklamaları, talebe ilişkin endişeleri artırarak Brent petrolün 7 Nisan'ı yüzde 2,2'lik düşüşle 64,29 dolardan tamamlamasına yol açtı.
Böylece Brent petrol Ağustos 2021'den beri ilk kez 65 doların altına düştü. Aynı gün Batı Teksas türü (WTI) ham petrol de yüzde 2,1 azalarak 60,80 dolara düştü.
Çin Ticaret Bakanlığı'nın 8 Nisan'da yaptığı açıklamada ise ülkenin ABD gümrük vergisi tehdidine yönelik "kararlı karşı tedbirler alınacağını" bildirmesi, küresel petrol fiyatlarının değer kaybını sürdürmesine yol açtı. Buna karşılık ABD yönetiminin Çin'in misillemesine cevaben açıkladığı yüzde 50 ek tarifenin 9 Nisan'da yürürlüğe gireceğini duyurması da fiyatlar üzerinde ek baskı oluşturdu.
Aynı gün Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5 düşerek 61,36 dolar oldu ve Mart 2021'den bu yana en düşük kapanışı kaydetti. WTI da yüzde 4,8 azalarak 57,90 dolara geriledi.
Bloomberght haberine göre, fiyatlar bugün ABD ve Çin arasındaki tarife restleşmeleri ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun kademeli üretim artışı kararına sadık kalacağı beklentileri arasında düşüş seyrini sürdürüyor.
Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda bugün 59,97 dolara kadar gerileyerek, Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.
Böylece Donald Trump'ın ABD'de ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmasının ardından izlediği korumacı ticaret politikalarıyla Brent petrol 20 Ocak'tan bu yana 17 dolardan fazla değer kaybetti.