Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, sendika, meslek odaları ve vatandaşlara dayanışmayı büyütme çağrısı yaparak “Biz artık erteleme ve oyalama değil, bu karardan tamamen vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Yaklaşık 8 saatlik yürüyüşün ardından işçiler, Ayaş'ın Akkaya Mahallesi'ne ulaştı. Muhtarlık önünde yapılan açıklamada konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay "Arkadaşlar 25 km yürüdü. Hava şartları bayağı soğuk. 3 aydır süren bir mücadele. Sendika başkanları hem müzakere hem mücadele ediyorlar. Çayırhan'da spor salonu, okul, cami... Bunları özelleştireceğiz diyorlar. Bölge halkına zarar verdiğini, enerji işçilerine, maden işçilerine zarar verdiğini anlattık. Çalışanların ekonomik  sıkıntılarının had safhada olduğunu anlattık. Çalışma Bakanına anlattım. Yapılan yeni düzenlemede hiçbir şey yok. Bu işten vazgeçin, milletin huzurunu bozmayın. Özelleştirme ülkeye bir fayda getirmedi" dedi.

İşçiler yürüyüşlerinin ikinci gününde Akkaya’dan Ayaş’a, üçüncü gününde Ayaş’tan Sincan-Yenikent’e yürüyecek. Son gün ise Sincan’dan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne ulaşacaklar.

Gaziantep OSB'de 2 bin işçi grevde

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren üç büyük tekstil fabrikasında yaklaşık 2 bin işçi, işverenin yüzde 30’luk zam teklifini yetersiz bularak greve başladı. İşçiler, maaşlarının 33 bin liraya yükseltilmesini, ek olarak bayram ikramiyeleri, devamsızlık primi ve uzun aylarda ek ücret farkı gibi haklar da istiyor.

Gaziantep'te Organize Sanayi Bölgesi’nde sahiplerinden birinin AK Parti Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan olduğu belirtilen üç büyük fabrikada çalışan yaklaşık 2 bin işçi, maaşlarını yetersiz olduğu gerekçesiyle greve başladı. Grevdeki işçiler, mevcut maaşlarının yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını belirterek, taleplerinin karşılanmasını istiyor.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de Gaziantep’te şubat ayının başından beri Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 2 bin işçinin greve çıktığını belirterek, şunları söyledi:

"Asgari ücret açıklandığından beri biz BİRTEK-SEN olarak Gaziantep’teki greve giden işçiler için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yüzde 30 sefalet zammını kabul etmiyoruz. Bu sefalet zammına karşı sendika olarak iki aydır işçi kurultayı yaptık. Kahve toplantıları, yüzlerce işçiyle anket yaptık. Ve pek çok fabrikada komiteler oluşturarak, bu sefalet zammına karşı işçilerin insanca geçinebileceği bir ücret talebi için bir mücadele başlattık. Şubat ayında fabrikalar asgari ücrete belirlenen yüzde 30 zammı açıkladı ve pek çok fabrikada işçiler bu zammı kabul etmedi. İşçiler burada 19 bin 600 lira ücret alıyorlar ve yüzde 30 zamla işçilere önerdikleri ücret 25 bin 400 lira. Bu ücretle bu işçilerin çoğu söylüyor, en düşük kira 10-15 bin lira. Bu ücretle işçi kirasını mı ödeyecek, faturasını mı ödeyecek, çocukların ihtiyacını mı karşılayacak?

Mahfi Eğilmez: Kural Dışılık Çağı Mahfi Eğilmez: Kural Dışılık Çağı

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı fabrikaların önünde işçiler ateş yakarak ısınmaya çalışırken, fabrika yöneticilerinin, işçilerin zam taleplerini kabul etmeyeceklerini bildirdiği öğrenildi.

Editör: Ömür Ünver