Daha önce 24 ay olan tarife taahhüt süreleri son bir iki yıldır 12 aya indirildi. Ödenen tarife paketinin üzerine daha önce çoğu ücretsiz olan mobil içerik servisleri, kim aramış uygulaması, paket aşımında yansıtılan bedel, saklama alanı hizmeti, kısa mesajı dinleme bedelleri de eklenince fatura yükseliyor.

Tunceli Belediye Başkanı Konak: Asla bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz Tunceli Belediye Başkanı Konak: Asla bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz

umhuriyet'in aktardığı habere göre, ay sonunda faturaya aralarında KDV, Özel İletişim Vergisi (ÖİV), damga vergisi, telsiz kullanma ücretlerinin de olduğu en az beş vergi de yansıtılıyor. Aboneler aylık 14.94 TL telsiz kullanım ücreti, aylık telefon faturasının yüzde 10’u kadar ÖİV ödüyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’ne göre, evlerinde bir sabit telefonla genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir aile, aldığı haberleşme hizmetleri için ayda ortalama 745 lira, yılda ise yaklaşık 9 bin lira harcıyor. Son üç gündür sosyal medyada Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’a #OperatörSoygunu etiketiyle tepkiler çığ gibi büyüdü. Bir kullanıcı, benzer bir paket için iki ay önce 162 TL ödediğini, ancak ağustosta bunun 640 TL’ye yükseldiğini belirtti. Zamma karşı çıkanlar “Operatör Şirketlerinin Yüksek Zamlarına Dur Deyin!” diyerek change.org’da imza kampanyası da başlattı. 

‘Fiyatlar geride’

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, zamlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Taahhütlerimiz 12 ay, herkesin taahüt süresi farklı dönemlerde bitiyor. Geçtiğimiz yıldan bu yıla son iki ayda asla yüzde 300-400’lere varan zamlar yapılmadı. Hem ithalata dayalı bir yatırım yapıyoruz hem de enflasyonist bir ortamdayız, fiyatlar dünyanın birçok ülkesinin gerisinde. Avrupa’da Kullanıcı Başına Ortalama Gelir (ARPU) 15-25 Avro arasında değişiyor. Bu bizde 5 Avrolarda” iddiasında bulundu.

Birim karşılığı daha pahalı

Araştırmalara göre 100 Mbps hız karşılığında en pahalı interneti kullanan ülke 75.1 Avro ile Norveç. Türkiye’de ise 100 Mbps hız için aylık ücret 12.7 Avro. Ancak ülkemizde bu hızda hizmet alabilmek için ortalama 300-1000 TL civarında bir ücret ödemek gerekiyor. Sonuç olarak 75.1 Avro ile 1000 TL’yi birim olarak karşılaştırdığımızda Türkiye daha pahalı konumda oluyor.

Editör: Ömür Ünver