AnaManşet

CHP'den TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme kararı

TBMM'de Yargıtay kararına ilişkin yapılması planlanan olağanüstü toplantı iptal edildi. Bunun üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme yönünde eylem kararı aldı

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için TBMM’ye yazı gönderilmesine de karar verdi.

Yargıtay’ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararının ardından muhalefet harekete geçti.

Meclis'te Yargıtay kararına ilişkin yapılması planlanan olağanüstü toplantı iptal edildi. Bunun üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme yönünde eylem kararı aldı.

Özel sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından yapılacağı bildirilen ve saat 17.00'de toplanması beklenen Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını öğrendim.

Bu durumda dün gerçekleştirdiğimiz olağanüstü grup toplantısında aldığımız karar gereği, yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlıyoruz."

Özel: Amacımız, darbe girişimine dikkat çekmektir

Genel Kurul çıkışında gazetecilere açıklama yapan CHP lideri Özel, "Eylememize Demokrat Parti, HEDEP ve TİP destek veriyor. Diğer partiler de durum değerlendirmesi yapıyor. Nöbetçi vekillerimiz aralıksız nöbet tutarak eylemi sürdürecekler. Amacımız, darbe girişimine dikkat çekmektir. Biz, darbe girişimine karşı ses yükselten herkesin yanında olacağız. Tüm vatandaşlarımızı direnmeye davet ediyorum. Darbeleri halk bastırır. Milletimizin bu darbeyi bastıracağına inanıyorum. Yargıtay, hepimizin toplum sözleşmesi olan Anayasa'ya kafa tutmaktadır. MHP içindeki bir grup bu işin içindedir. Siz, hepimizi bir arada tutan Anayasaya kafa tutarsanız bu ülkede kamu düzenini nasıl sağlarsınız? Kendisiyle telefonda konuştuğumda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da bu durumdan hoşnut değildi. Gün boyu ne oldu da Meclis Danışma Kurulunu toplayamadı? Galiba, yürütmenin yasamaya tahakkümü oldu. 15 Temmuz'da topla tüfekle yapılan darbe girişimi bugün Yargıtay tarafından kalemle, imzayla yapılıyor" diye konuştu.