Çin, Pasifik Okyanusu'na sahte bir savaş başlığı taşıyan kıtalararası balistik füzeyi (ICBM) başarıyla fırlattığını duyurdu.

TBB: Siyasi yasak da dahil cezai sonuç doğuracak onama toplumsal barışa zarardır! TBB: Siyasi yasak da dahil cezai sonuç doğuracak onama toplumsal barışa zarardır!

Çin Savunma Bakanlığı, kıtalararası balistik füzenin çarşamba günü yerel saatle 08:44'te fırlatıldığını ve "beklenen deniz alanlarına düştüğünü" belirterek, test fırlatmasının "rutin" olduğunu ve "yıllık eğitimin" bir parçası olduğunu söyledi. Füzenin türü ve uçuş rotası henüz netlik kazanmadı ancak Çin devlet medyası, Pekin'in "ilgili ülkeleri önceden bilgilendirdiğini" açıkladı.

BBC'nin haberine göre, analistler, Pekin'in testi "rutin" olarak tanımlamasının şaşırtıcı olduğunu, zira son testin 1980 yılında yapıldığını söyledi.

Çin'in nükleer silah denemeleri genellikle ülke içinde gerçekleşiyor ve daha önce Sincan bölgesindeki Taklamakan Çölü'nün batısına kıtalararası balistik füze denemeleri yapmıştı.

Yani 1980'den bu yana uluslararası sulara ilk kez kıtalararası balistik füze (ICBM) atıldığı düşünülüyor.

"Pekin'in testi "rutin" ve "yıllık" olarak tanımlamasının tuhaf"

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda nükleer silah uzmanı olarak çalışan Ankit Panda, X'te "Eğer bir şeyi gözden kaçırmıyorsam, bunun uzun bir aradan sonra ilk kez gerçekleştiğini ve duyurulduğunu düşünüyorum" diye yazdı. Pekin'in testi "rutin" ve "yıllık" olarak tanımlamasının tuhaf olduğunu kaydeden Panda, "Çünkü onlar bu tür şeyleri ne rutin olarak ne de yıllık olarak yapıyorlar" ifadesini kullandı.

Japonya Savunma Bakanlığı, Çarşamba günü öğleden sonra itibarıyla gemilerinde herhangi bir hasar olmadığını bildirdi. Japonya yayın kuruluşu NHK'nın aktardığına göre bakanlık, "Çin ordusunun hareketlerine ilişkin bilgi toplamaya ve analiz etmeye devam edeceğiz ve teyakkuz ve izleme kapsamında mümkün olan tüm önlemleri alacağız" dedi.

Çin en son böyle bir testi Mayıs 1980'de yapmış ve füze 9 bin 70 kilometre uçarak Pasifik'e inmişti. Bu test 18 Çin donanma gemisini içeriyordu ve hala Çin'in en büyük deniz görevlerinden biri olarak kabul ediliyor.

"Herkesi korkutmayı amaçlayan güçlü bir sinyal"

Singapur'daki Lee Kuan Yew Kamu Politikası Okulu'nda misafir araştırma görevlisi olan Drew Thompson, X'te test ile ilgili  "Zamanlama her şeydir. Çin'in açıklamasında, fırlatmanın herhangi bir ülkeyi hedef almadığı iddia ediliyor ancak Çin ile Japonya, Filipinler ve tabii ki Tayvan arasında yüksek düzeyde bir gerginlik var. Bu fırlatma, herkesi korkutmayı amaçlayan güçlü bir sinyaldir" ifadelerini kullandı.

Bölgede gerilim yüksek

Pekin ile Washington arasındaki ilişkiler son bir yılda iyileşmiş olsa da, Çin'in bölgedeki giderek artan gerilim politikaları sorun olmaya devam ediyor. Çin ve Filipinler arasındaki gerginlikler, gemilerinin tartışmalı sularda defalarca çarpışmasıyla tırmandı. Geçtiğimiz ay Japonya, Çin casus uçağını hava sahasını ihlal etmekle suçladıktan savaş uçaklarıyla önleme yapmıştı.

Editör: Ömür Ünver