Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ev sahipliğinde düzenlenen zirve, Çin'in geçen ay DeepSeek'i piyasaya sürmesinin ChatGPT gibi büyük oyuncuları sarstığı bir dönemde gerçekleşiyor.
Pazartesi günü başlayan zirveye yaklaşık 100 ülkeden liderler, üst düzey hükümet yetkilileri, şirket yöneticileri ve bilim insanları katıldı.
Önde gelen katılımcılar arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance vardı.
Macron pazar günü ulusal televizyon kanalı France 2'ye verdiği bir mülakatta, zirvenin tonunu belirlemiş oldu: "Nadir görülen bir teknoloji ve bilim devriminin içinde yaşıyoruz."
Macron, Fransa ve Avrupa'nın bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini, çünkü yapay zekanın "daha iyi yaşamı, daha iyi öğrenimi, daha iyi hizmeti" teşvik ettiğini, yapay zekayı insanoğlunun kullanımına sunmanın "kendi ellerinde" olduğunu belirtti.
Euronews haberine göre, Google, Microsoft, OpenAI gibi firmaların yer aldığı zirvede, kültür, sağlık ve çevre gibi alanlarda, yapay zeka gelişiminin hızlandırılması amaçlanıyor.
Etkinlik sırasında kamu yararını hedefleyen, 387 milyon euroluk (14,3 milyar TL) bütçeye sahip "Current AI" girişimi başlatılacak. Macron'un ofisine göre bu girişimle önümüzdeki beş yılda 2,5 milyar dolarlık (89,99 milyar TL) yatırım çekilmesi planlanıyor.
Fransa, önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay zekaya 109 milyar euro (3,92 trilyon TL) yatırım yapacak
Teknoloji devleri hızla gelişen endüstride hakimiyet mücadelesi verirken, Fransa'daki zirvenin organizatörleri de büyük yatırım kararlarının Avrupa'dan "çıkmasını" istiyor.
ABD ve Çin arasında rekabetin kızıştığı sektörde Avrupa'yı önemli bir rakip haline getirme niyetindeler.
Macron pazar günü yaptığı açıklamada, "Avrupa, Fransa hızlanacak. Fransa adına yarın bu zirvede önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay zekaya 109 milyar euro (3,92 trilyon TL) yatırım yapacağımızı duyuruyoruz," dedi.
Fransız lider, yapay zekanın sağlık sistemlerinde, bakımda, sürekli tekrara dayalı rolleri üstleneceğini, bakıcıların sadece robotları denetlemekle yükümlü olacağını, bu değişimle yaşam kalitesinin ve bakım hizmetlerinin geliştirileceğini söyledi.
Bu arada Çin'in başkenti Pekin'de, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun, pazartesi günü yaptığı açıklamada, DeepSeek'in piyasaya sürülmesinin, ABD Kongresi'nde "sınırlandırılma" çağrılarını tetiklediğini, yapay zeka araçlarına erişimi kısıtlamaya yönelik her türlü eyleme karşı olduklarını ifade etti.
Guo, "İdeolojik çizgiler çizilmesine, ulusal güvenlik kavramlarının aşırı genişletilmesine, ekonomik ve ticari konuların siyasileştirilmesine karşı çıkıyoruz," dedi.
Çin'in DeepSeek'i savunduğunu, yapay zekanın faydalarını tüm ülkelerle paylaşmak üzere hizmetlerin erişilebilirliğinin teşvik edildiğini sözlerine ekledi.