Fransa'da Ulusal Meclis, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan yasa tasarısını kabul etti. Tasarının bundan sonra Senato’da oylanması gerekiyor. Ulusal Meclis’te yapılan oylamada tasarı için 493 “evet”, 30 “hayır” oyu çıktı.

Söz konusu tasarı, ABD'de kürtaj haklarının geri alınmasına yönelik girişimlerin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından son seçimler öncesi düzenlenen kampanyada vaat edilmişti.

Putin: Tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru iten Rusya değil, ABD Putin: Tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru iten Rusya değil, ABD

ABD’de ise Yüksek Mahkeme, 2022'de kürtaj hakkını güvence altına alan 50 yıllık bir kararı bozmuştu.

Macron hükümeti Fransa anayasasının 34. maddesinin, "kadınların garanti altına alınan kürtaja başvurma özgürlüğünün kullanılmasına ilişkin koşulları yasa belirler" ifadesini içerecek şekilde değiştirilmesini istiyor.

Tasarı, 28 Şubat'ta Senato’da görüşüldükten sonra bir kez daha oylanacak. Sağcıların çoğunlukta olduğu Senato’da tasarıya ilişkin görüşmelerin daha zor geçmesi bekleniyor.

Senatoda, Ulusal Meclis'in kabul ettiği metin üzerinde uzlaşı sağlanırsa, Parlamento'da tasarıya ilişkin son oylama gerçekleştirilecek.

Euronews haberine göre, tasarının, anayasada bir değişiklik yapmayı öngördüğü için Meclis ve Senato’yu bir araya getiren Parlamento’da oylamaya sunulması ve katılımcıların beşte üçünün oyunu alması gerekiyor.

Fransa'da kadınlar, hamileliğinin 14. haftasına kadar yasal olarak kürtaj yaptırabiliyor.

Tasarı Parlamento’dan geçerse, Fransa, kürtaj hakkını anayasa tarafından güvence altına alan ilk ülke olacak. Fransa’da 1974 yılında kürtaj yasağı kalkmıştı.

Editör: Ömür Ünver