Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü, hastanedeki durumun vahim olduğunu belirterek "acil" bir insani koridor çağrısında bulundu.

"Hastanedeki kan üniteleri tamamen tükendi. Kaynak yetersizliği nedeniyle çok sayıda yaralıyı kaybettik" diye konuşan Dr. Hussam Abu Safia, durumu şöyle anlattı:

"Yaralılar sokaklarda yatıyor, onları kurtaracak ve tedavi edecek hiçbir araç yok. Yaralıların büyük bir kısmı şehit oldu. Besinsiz çalışan ekiplere acilen yiyecek ulaştırılması için bir insani koridor talep ediyoruz."  

"Gazze'de yaşam sadece kuzeyde değil her yerde neredeyse imkansız"

Öte yandan, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay örgütleri adına BBC'ye konuşan insani yardım kuruluşu sözcüsü Tomasso Della Longa, Gazze'deki insani yardımların durumu konusunda "derinden endişe duyduğunu" söyledi.

Çatışmaların büyük bir kısmının şu anda bölgenin kuzeyinde yaşandığını belirten Tomasso Della Longa, "Gazze'de yaşam sadece kuzeyde değil her yerde neredeyse imkansız" dedi.

İsrail savaş uçakları Beyrut'u vurdu İsrail savaş uçakları Beyrut'u vurdu

Della Longa, mevcut yardımların Filistinlilerin temel desteği için bile yeterli olmadığını vurgulayarak, "Yaşamsal destek gerçekten çok sınırlı. İki veya üç hastane neredeyse kapalı, bu yüzden durum çok endişe verici" ifadelerini kullandı.

Kemal Advan Hastanesi

"İsrail, Gazze'nin kuzeyine insani yardım erişimini engelliyor"

BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bölgedeki BM'ye ait sığınma evlerinin aşırı kalabalık olduğunu, "Bazı yerinden edilmiş kişilerin artık tuvaletlerde yaşamak zorunda kaldığını" belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Lazzarini, "Haberlere göre, kaçmaya çalışan insanlar öldürülüyor, bedenleri sokakta bırakılıyor. İnsanları enkaz altından kurtarma misyonları da reddediliyor. UNRWA da dahil olmak üzere insani yardım kuruluşlarının Kuzey Gazze'ye erişim sağlaması gerekiyor" uyarısı yaptı.

Geçtiğimiz hafta ABD'nin İsrail'e, Gazze'ye insani yardım ulaştırmasını artırması için 30 gün süre veren bir mektup yazdığı, aksi takdirde askeri yardımların bir kısmının kaybedileceği belirtilmişti. Gazze'ye geçişleri yönetmekle sorumlu İsrail askeri birimi Cogat, insani erişimi genişlettiğini ve son 24 saat içinde 47 insani yardım kamyonunun kuzeye aktarıldığını duyurmuştu. Ancak BM ve yardım kuruluşları durumun açıklandığı gibi olmadığını vurguluyor.

Editör: Ömür Ünver