Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" talep edilen karar tasarısı kabul edildi.
Oylamada 13 lehte oy kullanıldı, ABD ve Rusya çekimser kaldı. Rusya'nın karar tasarısında değişiklik isteği kabul edilmediği için çekimser oy kullandığı öğrenildi.
Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sunulan ve 5'i daimi olmak üzere 15 üyeli Konsey'de yapılan oylamada karar tasarısına yönelik hiçbir üye ülke aleyhte oy kullanmadı.
ABD'nin karşı çıkması nedeniyle vetodan kaçınmak için ateşkes çağrısında bulunulmadı.
Karar, "tüm taraflardan Gazze'ye büyük ölçekli insani yardımın derhal, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına izin vermelerini ve bunu kolaylaştırmalarını" talep ediyor ve bu konuda "acil eylem" ve "düşmanlıkların kalıcı bir şekilde durdurulması için gerekli koşulların yaratılması" çağrısında bulunuyor.
10 günü aşkın süredir üzerinde müzakere yürütülen orijinal metinde, "İsrail ile Hamas arasındaki düşmanlıkların acilen askıya alınması" ifadesi yer alıyordu.
Gazze Şeridi'ne ulaştırılacak insani yardımlara ilişkin karar tasarısının oylanması 'ortak dil' bulunamadığı için daha önce dört kez ertelendi.
Karar, "Gazze'ye giden yardımların artırılması ve BM tarafından izlenmesi" çağrısında bulunuyor.
Tüm taraflardan tüm insani yardım yollarının kullanımına izin vermeleri ve kolaylaştırmaları talep edilirken, yardım dağıtımını koordine etmek ve izlemek üzere üst düzey bir BM yetkilisinin atanması isteniyor.
Orijinal metnin zayıflatılması, ateşkes çağrısının çıkarılması ve bazı terimlerin ABD'nin isteği doğrultusunda değiştirilmesi, Rusya, bazı Arap ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri dahil birçok kesimden tepki aldı.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia oylama öncesi yaptığı açıklamada "Konsey bu kararı onaylayarak İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne Gazze Şeridi'nin daha fazla temizlenmesi için tam bir hareket serbestisi vermiş olacak." ifadelerini kullandı.
Rusya, taslak metnin "düşmanlıkların acilen ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması" çağrısında bulunan ilk metne geri dönecek şekilde değiştirilmesini teklif etti.
Ancak öneri Amerika Birleşik Devletleri tarafından veto edildi. Taslak 10 lehte oy alırken, dört üye çekimser kaldı.
İsrail, BMGK oylamasından sonra da Gazze'ye giden tüm insani yardımları denetlemeye devam edeceğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise bölgedeki "asıl sorunun" İsrail'in saldırıları olduğunu dile getirdi.
BM'den yapılan açıklamada, Gazze'de yarım milyondan fazla insanın açlık çektiği, zira İsrail'in 10 haftayı aşkın bir süredir devam ettirdiği hava saldırıları ve kara operasyonları nedeniyle kuşatma altındaki bölgeye yeterli gıda girmediği bildirilmişti.