Diri fay ya da aktif fay, tarihsel dönemde deprem üretmiş ve gelecekte de üretebilecek faylara verilen isim Yeryüzündeki farklı büyüklükteki kayma yüzeyleri fay olarak adlandırılır ve bu fayların deprem üretme potansiyeli, hem tarihsel kayıtlarla hem de jeolojik araştırmalarla belirlenebilir.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan güncellenmiş fay hattı haritasında 485 diri fay tespit edildi. Bu faylar 45 il ve 110 ilçeyi kapsıyor. Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için AFAD ve MTA’nın online sistemlerini kullanabilirsiniz.
AFAD ve MTA’nın yayımladığı haritaya göre, Türkiye’de doğrudan diri fay hattı üzerinde yer alan iller şunlar:
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya, Tokat.
Bunun yanı sıra 110 ilçe de diri fay hattı üzerinde bulunuyor.
Nasıl öğrenebilirsiniz?
AFAD Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden hangi bölgelerin deprem riski taşıdığı görülebiliyor. Ayrıca MTA’nın güncellenmiş diri fay haritası ile yaşadığınız bölgedeki fay hatlarını detaylı şekilde incelenebiliyor. E-Devlet üzerinden AFAD’ın “Deprem Riski Sorgulama” hizmeti ile de bölgenizdeki deprem tehlikesini öğrenebiliyor. AFAD ve MTA’nın resmi sitelerinden ise güncel haritalara ulaşabilirsiniz.