BM mahkemesi, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla ilgili davayı onayladı. İsrail ise iddiayı "temelsiz" olarak nitelendirerek şiddetle reddetti. Dışişleri bakanlığı, "İsrail, Güney Afrika'nın iftirasını reddediyor" dedi.
Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Birleşmiş Milletler'in yasal organı. Devletler arasındaki anlaşmazlıkları çözen UAD, uluslararası hukuki konularda tavsiye niteliğinde görüşler de veriyor.
BBC'nin haberine göre, Güney Afrika başkanlığı, UAD'ye yapılan başvurunun ardından yaptığı açıklamada, ülkenin "soykırımın meydana gelmesini önlemekle" yükümlü olduğunu söyledi.
Açıklamada, "Güney Afrika, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik mevcut saldırılarında ayrım gözetmeyen güç kullanımı ve bölge sakinlerinin zorla uzaklaştırılması nedeniyle sivillerin durumundan ciddi şekilde endişe duymaktadır" denildi. 84 sayfalık belgede, "İsrail'in eylem ve ihmallerinin" soykırım niteliğinde olduğu, çünkü bunların Filistin ulusal, ırk ve etnik grubunun önemli bir kısmının yok edilmesini amaçladığı belirtiliyor.
Başvuruda, UAD'den gelecek hafta bir duruşma yapılması talep edilirken İsrail'in Gazze'deki tüm askeri faaliyetlerini durdurması da dahil olmak üzere mahkeme tarafından bir dizi "geçici önlem" talep ediliyor.
İsrail'den açıklama
İsrail dışişleri bakanlığı sözcüsü Lior Haiat, Güney Afrika'nın iddiasının "Mahkemenin aşağılık ve aşağılayıcı bir istismarı olduğunu" söyledi.
Güney Afrika'nın "bir terör örgütü ile işbirliği yaptığını" belirten sözcü, Hamas'ın "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin insan kalkanları olarak kullanarak ve insani yardımı çalmasından sorumlu olduğunu" ileri sürdü.
Haiat, şunları kaydetti:
"İsrail uluslararası hukuka bağlıdır ve ona uygun hareket eder ve askeri çabalarını yalnızca Hamas terör örgütüne ve Hamas'la işbirliği yapan diğer terör örgütlerine karşı yönlendirir. İsrail, Gazze Şeridi sakinlerinin düşman olmadığını açıkça ortaya koydu ve olaylara karışmayanlara verilecek zararı sınırlamak ve insani yardımın Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermek için her türlü çabayı gösteriyor."
"Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu"
Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunu başından beri eleştiriyor. Ülke, Kasım ayının başlarında İsrail'deki tüm diplomatlarını geri çağırdı. İsrail de Pretoria'daki büyükelçisini geri çağırdı.
Ayrıca Güney Afrika Ulusal Meclisi, İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerin askıya alınması yönünde oy kullandı ancak hükümet henüz oylamaya resmi olarak yanıt vermedi.
Güney Afrika daha önce İsrail'in Gazze'de işlediği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili olarak farklı bir mahkeme olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) başvuruda bulunmuştu. ICC soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla suçlanan kişileri araştırıp yargılama yapıyor ancak İsrail ICC'yi tanımıyor.