Hamas'tan çarşamba sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, "Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran'daki evine baskın düzenleyen hain siyonistler tarafından öldürüldü" denildi.

İran Devrim Muhafızları, Haniye'ye suikast düzenlendiğini çarşamba sabahı devlet televizyonuna doğruladı. Yayındaki analistler, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini belirtti. 

 Hamas hareketi, İsmail Heniyye’nin bu sabah İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiğini doğrulayarak, "Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran'da öldürüldü" ifadelerini kullandı.

Suikastın arkasında kimin olduğu henüz resmi olarak saptanmasa da Hamas, İsmail Heniyye’nin Tahran’da öldürüldüğü saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu.

Soruşturma başladı

İran merkezli Tasnim ajansı, İslam Devrim Muhafızları Birliği'nin (IRGC) halkla ilişkiler departmanına atıfta bulunarak, İran'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve korumasının Tahran'da öldürülmesinin nedenlerini araştırdığını, sonuçların yakında açıklanacağını belirterek,  "Kahraman Filistin milletine, İslam toplumuna, direniş cephesi savaşçılarına ve asil İran milletine başsağlığı dileyerek.... bu sabah Filistin Hamas direnişinin siyasi büro başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'daki konutuna bir saldırı düzenlendiğini ve Haniye ile bir korumasının öldürüldüğünü bildiririz. Olayın nedenleri ve kapsamı araştırılmakta olup soruşturma sonuçları daha sonra açıklanacaktır" denildi.

İran içindeki ilk suikast değil

İsrail ordusu, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İsrail, geçmişte İran içinde gizli suikastlar düzenlemiş, ülkenin nükleer programının başındaki bilim insanını öldürmüştü. 

İsmail Haniye kimdir?

İsmail Haniye, 1980'den bu yana hareketin önde gelen bir üyesi ve Hamas'ın genel lideri olarak kabul ediliyor. Kısa bir süre Filistin başbakanı olarak görev yaptı; 2006 yılında atandı, ancak bir yıl sonra görevden alındı.

'Merkez' faizi altıncı kez sabit tuttu 'Merkez' faizi altıncı kez sabit tuttu

2017'de Hamas'ın siyasi bürosunun başına seçildi ve ABD Dışişleri Bakanlığı 2018'de kendisini terörist olarak tanımladı. Haniye son birkaç yıldır Katar'da yaşıyordu.

İsrail'in nisan ayında düzenlediği hava saldırılarında Haniye'nin üç oğlu ve dört torunu yaşamını yitirmişti.

Rehine ve ateşkes görüşmelerini yürütüyordu

Haniye, Hamas için çok önemli bir isim olsa da grubun Gazze'deki askeri faaliyetlerinde rol almıyordu. Ancak Hamas'ın uluslararası ilişkilerini yürütüyordu ve Gazze'deki rehine ve ateşkes anlaşması konusunda Mısır ve Katar arabulucularıyla kilit muhatap konumundaydı.

Öte yandan Hamas, geçmişte de liderlerine yapılan saldırılardan sonra ayakta kalmayı başardı. 2004'te İsrail hem Hamas lideri Ahmed Yasin'i hem de kurucularından Abdülaziz er-Rantisi'yi öldürmüştü. 

Editör: Ömür Ünver