Balıkesir’in Burhaniye ilçesi Avunduk mahallesinde, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından 8 bin 167 hektarlık ormanlık alana yeraltı altın madeni işletmesi yapılmak isteniyor.

İktidarın atadığı kayyımlar yönetiyor

Türkiye'de altın arama izni olan ilk özel şirket durumundayken FETÖ bağlantısı nedeniyle sekiz yıllık dava süreci sonucunda 2023 yılında Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararıyla Koza İpek Holding ve aynı grupta yer alan şirketler, borsadaki yatırımcıların hakları korunmak kaydıyla Hazine’ye geçmişti. Dava öncesinden bu yana TMSF yönetimindeki Koza Altın, iktidarın atadığı kayyımlar tarafından yönetiliyor. 

ABD'den Rus medyasına yeni yaptırım; RT'ye karşı Huawei modeli ABD'den Rus medyasına yeni yaptırım; RT'ye karşı Huawei modeli

Birgün gazetesinin haberine göre, şirket projeyi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunarak çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. Proje alanının bir bölümü Hazine arazisi olarak kayıtlı. Proje alanının çevresinde ise zeytin ağaçları ve konutlar yer alıyor. En yakın konut, sadece 560 metre mesafede bulunuyor.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş., projeyi yeraltı maden işletme yöntemi ile gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje kapsamında ayda 18, yılda ise 210 patlama işlemi yapılacak. Bu patlamalarla 280 bin 454 ton cevher üretilmesi hedefleniyor. Çıkarılan cevher, şirketin Bergama’da bulunan Ovacık Altın Madeni’ne sevk edilecek. Projenin ömrü 10 yıl olarak öngörülürken bedeli ise 8 milyon 476 bin 613 TL olarak planlandı.

Çevresel ve toplumsal etkileri göz önüne alındığında, projenin gerçekleştirilmesi ciddi endişelere yol açıyor. Patlamaların ve madencilik faaliyetlerinin bölgedeki zeytin ağaçlarına, doğal yaşama ve yerleşim alanlarına zarar vermesi bekleniyor.

Ürgüp'teki proje engellendi 

Öte yandan Koza Altın İşletmeleri’nin Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde gerçekleştirmek istediği kompleks maden projesi ise Bakanlık tarafından durduruldu. Bakanlık, şirkete "ÇED hazırlaman gerekiyor" dedi. Bu kararla birlikte Koza, Ürgüp’teki projeyi hayata geçirmek için kapsamlı bir ÇED raporu hazırlamak zorunda kalacak. Raporun sunulmasının ardından süreç halkın katılımı toplantısı ve inceleme değerlendirme komisyonu gibi aşamalarla devam edecek.

Editör: Ömür Ünver