Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi öğrencisi Esra Ecem Anay (23), senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı "Bilardo" adlı kısa filmiyle Cannes Film Festivali'ne başvuracak.
AÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü son sınıf öğrencisi Esra Ecem Anay, 2019 yılında 'Afafet' ile 'Kek', 2020 yılında ise 'Gökkubbe', 'Konuşma' ve 'Aşikar' isimli kısa filmlerin hem senaryolarını yazıp hem de yönetmenliğini yaptı. Anay, 2020'de çekilen uzun metraj film 'Sanrı'da görüntü yönetmenliğini yaptı. Esra Ecem Anay, bugünlerde ise senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı kısa metrajlı filmi 'Bilardo'nun çekimlerini tamamladı. Genç yönetmen, "'Bilardo' ile Cannes Film Festivali'ne başvuracağım" dedi.6 yaşında oynadı
Film sektörüyle 6 yaşında çocuk oyuncu olarak tanıştığını belirten Anay, “İlk gittiğim set 'Kelebek Çıkmazı' idi. Yönetmenliğini Mustafa Altıoklar yapıyordu. O yaştaki duygum, o sette bir evcilik oynanıyordu. Ama oyunu bir kişi yönetiyordu. O günden sonra da sektöre karşı içimde merak duygusu oldu" dedi. Lise yıllarında oyunculuktan vazgeçip asıl aşkı olan yönetmenliğe yöneldiğini anlatan Anay, “İlk filmimi lisede çektim. Almanca öğretmenimiz, içinde Almanca diyaloglar olan kısa film çekmemizi istedi. Benim bir kameram vardı. Oyuncularım arkadaşlarım oldu, kendim de oynadım. Ve ilk filmimi çekmiş oldum. Daha sonra işin oyunculuk kısmını bıraktım. Asıl aşkım olan yönetmenliğe yöneldim. Şu ana kadar toplam 8 film yaptım" diye konuştu.
Dört yıldır Cannes'a başvurmak istiyordum
Esra Ecem Anay, 4 yıldır Cannes Film Festivali'ne başvurmak istediğini, bazı aksaklıklar nedeniyle bunu yapamadığını belirtti. “Bu sene Allah nasip etti ve filmi çektim" diyen Anay, “Çok heyecanlı bir süreç yaşadım. Zorluklar oldu, kolaylıklar oldu ama set günü herkes aynı masaya toplandı. Çevremde bana inananları görmek mükemmel bir şeydi. Filmi bitirdiğimde, izlerken şunu düşündüm; 'Eğer bu bir başkasının filmi olsa çok kıskanırdım.' Kendimle bir kere daha gurur duydum" dedi. Çekimleri, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Konyaaltı Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen 4 dakikalık 'Bilardo' filminin senaryosunda ideolojileri, savaşları ve insanları anlattığını kaydeden Anay, “Filmim, aslında benim dert edindiğim konuların tek çatı halinde toplanmış versiyonu. Gerçekten yüreğimi yakan olayları işledim senaryomda. Heyecanlı bir şekilde izleyiciye sunmayı bekliyorum" dedi.
Editör: Ömür Ünver