Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni bir analizine göre, yapay zekanın tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkilemesi bekleniyor.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva "çoğu senaryoda yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğini" söyledi. Georgieva, politika yapıcıların "teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da artırmasını önlemek" için "sorunlu eğilim"i ele alması gerektiğini de vurguladı.
Yapay zekanın yaygınlaşması, faydalarını ve risklerini ön plana çıkardı. IMF, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerde işlerin daha büyük bir kısmını (yüzde 60 civarında) etkilemesinin muhtemel olduğunu duyurdu. Bu örneklerin yarısında çalışanlar, üretkenliklerini artıracak yapay zeka entegrasyonundan faydalanmayı bekleyebilir.
Diğer durumlarda yapay zeka, halihazırda insanlar tarafından yürütülen önemli görevleri yerine getirme yeteneğine sahip olacak. Bu, emek talebini düşürebilir, ücretleri etkileyebilir ve hatta işleri ortadan kaldırabilir.
Düşük gelirli ülkelere etkileri
Bu arada IMF, teknolojinin düşük gelirli ülkelerdeki işlerin yalnızca yüzde 26'sını etkileyeceğini öngörüyor. IMF Başkanı Georgieva, "Bu ülkelerin birçoğu yapay zekanın faydalarından yararlanacak altyapıya veya vasıflı iş gücüne sahip değil. Bu da teknolojinin zamanla ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirme riskini artırıyor" dedi.
"Yüksek gelirli ve genç işçiler yapay zekayı benimsedikten sonra ücretlerinde orantısız bir artış görebilir" saptaması yapılan IMF analizinde, düşük gelirli ve yaşlı çalışanların geride kalabileceğine inanıldığı kaydedildi.
Georgieva, "Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve korunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sunması hayati önem taşıyor. Bunu yaparak, AI geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz" diye konuştu.
AB'deki düzenlemeler
IMF analizi, küresel iş dünyası ve siyasi liderlerin İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda bir araya geldiği bir dönemde geldi. AI, ChatGPT gibi uygulamaların popülaritesindeki artışın ardından bir tartışma konusu haline geldi.
Teknoloji dünya çapında artan düzenlemelerle karşı karşıya. Geçen ay, Avrupa Birliği yetkilileri yapay zekanın kullanımını düzenleyen dünyanın ilk kapsamlı yasaları üzerinde geçici bir anlaşmaya vardı. Avrupa Parlamentosu AI Yasası önerilerini bu yılın başında oylayacak ancak herhangi bir yasa en az 2025 yılına kadar yürürlüğe girmeyecek. ABD, İngiltere ve Çin henüz kendi yapay zeka yönergelerini yayınlamadı.