İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e doğru füzeleri ateşlediğini duyurdu. Kudüs ve başkent Tel Aviv'de sirenler çaldı. Sivil hak sığınaklara kaçtı.

İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e balistik füzeler ateşlediğini açıkladı. İsrail'in başkenti Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çaldı. Tüm sivillerin sığınaklarda olduğu açıklandı.

Iran Füze2

İran saldırıları doğruladı

İran devlet televizyonu, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarının başladığını duyurarak “Yüzlerce balistik füze İsrail hedeflerine ateşlendi” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e düzenlenen füze saldırısını doğrulayarak “Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan'ın intikamı için işgal topraklarının kalbini hedef aldık. Siyonist rejim İran'ın saldırılarına karşılık verirse daha ağır saldırılar ile karşı karşıya kalacak” dedi.

İran'ın Tasnim haber ajansı 400'den fazla hipersonik füzenin 10 dakikadan kısa sürede İsrail'e ulaştığını aktardı.

İsrail Kabinesi sığınakta toplandı

İsrailli bir kaynağa göre, İsrail güvenlik kabinesi Kudüs'teki acil durum sığınağında bulunuyor.

ABD, İsrail'i korumak için savunma yaptı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın Pentagon'a İran saldırılarına karşı İsrail savunmasına destek olma ve İsrail topraklarını hedef alan füzeleri vurma talimatı verdiğini duyurdu. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Biden ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Beyaz Saray'daki kriz odasından saldırıyı takip ettiğini ve düzenli olarak güncellemeler aldığını ifade etti.

ABD'li bir savunma yetkilisi, Ortadoğu'daki ABD güçlerinin "şu anda İsrail'i hedef alan İran'ın fırlattığı füzelere karşı savunma yaptığını" söyledi.

Beş yeni film daha vizyona giriyor Beş yeni film daha vizyona giriyor

ABD, Doğu Akdeniz'deki muhripler, Arap Denizi'ndeki bir uçak gemisi saldırı grubu ve savaş uçağı filoları dahil olmak üzere füzeleri engelleyebilen bir dizi düzeneği bölgeye yerleştirdi. ABD tarafındanfüzelerin kaç tanesinin engellendiği henüz belli değil.

İran BM temsilciliği: Tahran'ın verdiği yanıt "gerektiği gibi yerine getirildi"

İran'ın Birleşmiş Milletler Misyonu yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik füze saldırılarının ardından Tahran'ın verdiği yanıtın "gerektiği gibi yerine getirildiğini" söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, X. adlı internet sitesinde yaptığı paylaşımda, "Siyonist rejimin İran vatandaşlarını ve çıkarlarını hedef alan ve İran İslam Cumhuriyeti'nin ulusal egemenliğini ihlal eden terörist eylemlerine karşı İran'ın yasal, rasyonel ve meşru yanıtı gerektiği gibi yerine getirilmiştir" dedi  .

Misyon, İsrail'in "karşılık vermeye cesaret etmesi veya daha fazla kötü niyetli eylemde bulunması halinde, bunun ardından ezici bir yanıtın geleceğini" söyledi.

Heyet, "Bölge devletlerine ve Siyonist destekçilerine rejimle yollarını ayırmaları tavsiye ediliyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'den 'halk sığınaklardan çıkabilir' açıklaması

İran’ın füze saldırılarının ardından, İsrail ordusu halkın sığınaklardan çıkabileceği duyurdu. Halkın sığınaklardan çıkabileceği ile ilgili açıklama ise İsrail Ordu Sözcüsü tarafından yapıldı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail'de roket saldırısında düen parçalardan kaynaklanan hafif yaralanmalar dışında herhangi bir can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

İsrail İran'a karşılık vereceğini duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari “İsrail vatandaşlarını savunacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi.

Guterres: Acil ateşkese ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres: ''Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınıyorum. Buna artık bir son verilmesi lazım. Acil ateşkese ihtiyaç var'' dedi. İsrail resmi X hesabı ise ''İran'ı 10 milyon İsrailli sivile 181 balistik füze fırlatmaktan sorumlu tutan bir tweet'i bir araya getirememenizi kınıyoruz'' ifadesinde bulundu.

Editör: Ömür Ünver