İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ofisi tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, "İsrail bu ölümcül saldırıyı görmezden gelmeyecek.Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." açıklamasıyla aralarında çocukların da bulunduğu 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya dikkati çekti. 

Hizbullah saldırının arkasında olduğunu reddetse deİsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, saldırının ardından Cumartesi akşamı bir İsrail televizyon röportajında, "Hizbullah'a karşı topyekün bir savaş anına yaklaşıyoruz. Bu olaya verilecek yanıt da buna göre olacak." açıklaması yapmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "İsrail'in vatandaşlarını terörist saldırılardan koruma hakkının arkasındayız" dedikten sonra, ABD'nin "çatışmanın tırmanmasını istemediğini" de sözlerine ekledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise şunları kaydetti:

"Dün İsrail'in kuzeyinde futbol oynayan çok sayıda çocuğun ölümüne yol açan korkunç saldırıdan bu yana İsrailli ve Lübnanlı mevkidaşlarımızla sürekli görüşme halindeyiz.

Bu saldırı Lübnan Hizbullahı tarafından gerçekleştirildi. Onların roketiydi ve kontrol ettikleri bir bölgeden fırlatıldı. Evrensel olarak kınanmalıdır.

Hizbullah, 8 Ekim'de İsrail'e ateş açmaya başladı ve İran destekli bir diğer terörist grup olan Hamas'la dayanışma içinde olduğunu iddia etti. İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz, Hizbullah da dahil olmak üzere İran destekli tüm tehditlere karşı kesin ve sarsılmazdır.

Kenani'den açıklama

Bu gelişmelerin ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, "Siyonist rejimin herhangi bir cahilce eylemi, bölgede istikrarsızlık, güvensizlik ve savaşın kapsamının genişlemesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Trump'a ikinci suikast girişimi önlendi Trump'a ikinci suikast girişimi önlendi

İsrail'in, dünya kamuoyunun dikkatini Filistin'de işlediği suçlardan başka yöne çekmek için sahte bir senaryo izlemeye çalıştığını ifade eden Kenani, "Siyonist rejimin Mecdel Şems bölgesinde yaşanan olay hakkında yorum yapacak ve hüküm verecek asgari ahlaki yetkisi yoktur ve bu rejimin başkalarına yönelik iddiaları da dinlenilmeyecektir" yorumunu yaptı.

İsrail'in "bu tür aptalca davranışlara karşı öngörülemeyen sonuçlardan ve tepkilerden" sorumlu olacağını belirten Kenani, ABD'ye "bölgede yeni bir yangın başlatmadan önce Siyonist rejimi durdurma" çağrısında bulundu.

ABD yönetimi, İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısını kınayarak, Hizbullah dahil İran destekli örgütler karşısında "İsrail'e her türlü desteğin verileceğini" bildirmişti.

Mecdel Şems saldırısı

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında, aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

İsrail ordusu, ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadesini kullanmıştı.

Editör: Ömür Ünver