Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi, Ortadoğu'da yeni bir büyük tırmanışa işaret ederken, İsrail'in İran ve çeşitli militan grupları da içine alan bölgesel bir savaşailişkin endişelere bir yenisi eklendi. Yemen'den dün İsrail'e atılan füzenin ardından İsrail ordusu bugün Yemen'e saldırı gerekleştirdi. 

Husilerin kontrolündeki El-Mesir televizyonu, saldırıların limanları ve El-Hali ile Ras Katheeb elektrik istasyonlarını hedef aldığını doğruladı. Husiler, Hudeyde'de 4 kişinin öldüğünü, 33 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada, "Saldırıya uğrayan altyapı ve limanlar aracılığıyla Husi rejimi, bölgeye İran'a ait silahları, askeri ihtiyaçları karşılayan malzemeleri ve dolayısıyla petrolü aktarıyor" ifadelerine yer verdi.

Saldırının, "Husi rejiminin İsrail Devleti'ne karşı gerçekleştirdiği son saldırılara yanıt" olduğu belirtildi.

Husi sözcüsü Muhammed el Buhayti de saldırıları "Amerikan-İngiliz saldırganlığı" olarak niteledi ve İsrail'in "ahlaki sorumluluktan kaçmak için bir kılıf" olarak kullanılan bir "uzantısı" olduğunu söyledi.

Lübnan ve Gazze'de yeni can kayıpları

Öte yandan, Lübnan Sağlık Bakanlığı İsrail'in bugünkü saldırılarında 45 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Korkutan rakam: 2 bin 310 şüpheliden 2 bin 511 silah ele geçirildi Korkutan rakam: 2 bin 310 şüpheliden 2 bin 511 silah ele geçirildi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD'den askeri hazırlık açıklaması

Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), olası bir İran saldırısına hızlı karşılık vermek amacıyla askeri birliklerinin hazırlığının artırıldığını bildirdi.

Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre ABD, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümünün ardından İran ve müttefiklerinin Ortadoğu’daki Amerikan personeline ve çıkarlarına yönelik olası saldırısı durumunda hızlı yanıt vermek için ek güçlerinin hazırlığını artırdı.

Açıklamada, “Bakan (Lloyd Austin), çeşitli beklenmedik durumlara yanıt verme hazırlığımızı üst seviyeye çıkararak, ABD’nin ek kuvvetlerinin konuşlanmaya hazırlığını artırdı. Savunma Bakanlığı, tüm Ortadoğu’da güvenilir ve entegre hava savunma kabiliyetini sürdürüyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Bakan Austin’e Ortadoğu’daki gerilime ilişkin güncel bilgilerin düzenli olarak aktarıldığı, ayrıca USS Abraham Lincoln uçak gemisi liderliğindeki saldırı grubunun bölgede varlığını sürdürdüğü vurgulandı.

Editör: Ömür Ünver