Netanyahu, saldırı emrini otel odasından verdi

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ofisi, BM'deki konuşmasının ardından Netanyahu'nun otel odasından Beyrut'taki saldırıyı onayladığını gösteren bu fotoğrafı yayınladı.

Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu ABD ziyaretini yarıda keserek bu gece İsrail'e dönecek. Netanyahu, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında da ateşkesten hiç bahsetmemişti. 

 Hureyk Mahallesi'ne bir dizi hava saldırısı

Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesindeki Hureyk Mahallesi'nin bir dizi hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi. Saldırılarda altı binanın tamamen yıkıldığını bildirdi. Patlamanın hemen ardından çekilen görüntülerde, kurtarma ekiplerinin molozların arasında ilerlerken binaların yerinde devasa bir krater görülüyor.

2 bin kiloluk bombalar kullanıldı

Eski bir ABD ordusu patlayıcı madde imha uzmanı, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırının ardından çekilen görüntülerde, 2 bin kiloluk bombaların kullanıldığının görüldüğünü söyledi.

Bu arada, İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargahını hedef aldıklarını açıkladı.

Hizbullah'ın karargahını sivil yapıların altına gizlediğini savunan Hagari, hedef aldıkları isme ilişkin bilgi paylaşmadı.

Hedef Hizbullah lideri Nasrallah 

İsrail basını ise İsrail ordusunun Beyrut'taki bombardımanında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını öne sürdü. İran'ın Tasnim Haber Ajansı'nın Hizbullah'ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın güvenli bir yerde olduğu ve sağlık durumunun da iyi olduğu aktarıldı.

İsrail'den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu'nun BM'de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı.

İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut'ta hedef aldığı noktada "Nasrallah'ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını" ve bu saldırıda "sığınak delici" bombalar kullanıldığı belirtildi.

CNN'e konuşan Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi, Beyrut'ta gerçekleşen büyük İsrail saldırısının ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın hayatta olup olmadığı sorulduğunda, "Bekliyoruz" dedi.

CNN'e konuşan bir İsrailli yetkili de, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği saldırının hedefinin Nasrallah olduğunu belirterek, İsrail ordusunun Nasrallah'ın öldürülüp öldürülmediğini doğrulamak için çalışma yürüttüğünü söyledi.

"Beyrut'a en ağır saldırı"

Lübnan'daki güvenlik kaynakları, bu saldırının Hizbullah ve İsrail arasında neredeyse bir yıldır süren çatışmalar çerçevesinde başkent Beyrut'ta düzenlenen en ağır saldırı olduğunu vurguladı.

Lübnan medyası, Haret Hreik kentinde düzenlenen hava saldırısında 15'ten fazla füzenin isabet ettiğini ve 4 binanın yıkıldığını aktardı.

Öte yandan Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında bu güne kadar 773 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

Biden: ABD'nin bilgisi ve katılımı olmadı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Beyrut'ta gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin yorum yapmadan önce daha fazla bilgi beklediğini belirterek, ABD'nin İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) operasyonunda herhangi bir rolü olmadığını yineledi. Biden, gazetecilere "Hala bilgi topluyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nin IDF eylemi hakkında bilgisi veya katılımı yoktu. Daha fazla bilgi topluyoruz. Daha fazla bilgiye sahip olduğumuzda daha fazlasını söyleyeceğim" dedi.  Biden, bölgedeki çatışmaların gerginliği tırmandırmasından "her zaman endişe duyduğunu" söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Sabrina Singh de, ABD'nin Beyrut'taki Hizbullah karargahına düzenlenen saldırıya dahil olmadığı ve önceden haber verilmediğini bildirdi.  Ancak Singh, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bu sabah İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Operasyon hakkında veya Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölü mü diri mi olduğu konusunda daha fazla bilgi vermedi.  

İsrail'e ateşkes çağrısı yapan ABD'den 8,7 milyar dolarlık askeri yardım İsrail'e ateşkes çağrısı yapan ABD'den 8,7 milyar dolarlık askeri yardım

İddiaya göre, İsrail, ABD'yi uçaklar havadayken haberdar etti. 

Lübnan Başbakanı'ndan uluslararası topluma çağrı

Lübnan Başbakanı Mikati, BM toplantısı için bulunduğu New York'ta yaptığı açıklamada, Beyrut'a düzenlenen bir dizi saldırının ardından uluslararası toplumu İsrail'in "tiranlığı" olarak adlandırdığı şeyi durdurmaya çağırdı.

"Yeni saldırı, İsrail düşmanının uluslararası çabaları umursamadığını ve ateşkes çağrısında bulunduğunu kanıtlıyor," diyen Mikati, mevcut durumun uluslararası toplumun "bu düşmanı caydırma ve onun tiranlığını ve Lübnan'a karşı yürüttüğü imha savaşını durdurma" sorumluluğu anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

İran Büyükelçiliği: Bu saldırı oyunun kurallarını değiştirdi

Beyrut'taki İran Büyükelçiliği, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırının "oyunun kurallarını değiştirdiğini" ve İsrail'in "cezalandırılacağı" konusunda uyardı.

Büyükelçilik, X hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail rejimi, yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerini hedef alarak bir kez daha kanlı bir katliam gerçekleştiriyor ve vahşi suçlarını örtbas etmek için sahte gerekçeler ortaya atıyor. Bu kınanacak suç ve pervasız davranışın, oyunun kurallarını değiştiren ciddi bir tırmanışı temsil ettiği ve faillerinin uygun şekilde cezalandırılacağı konusunda şüphe yoktur" ifadelerine yer verildi. 

Rusya: Lübnan halkıyla dayanışma içindeyiz

BM Genel Kurulu'nun Üst Düzey Haftası kapsamında Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib ile bir araya gelen Lavrov, Rusya'nın Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirterek, İsrail’in Beyrut’un güneyine yönelik saldırılarında yaşanan can kayıplarından dolayı başsağlığı diledi. Lavrov, "Lübnan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyorum ve dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Olup bitenlere ilişkin değerlendirmelerinizi duymak isteriz” dedi.


Editör: Ömür Ünver