AnaManşet

İsrail, Hizbullah Ana Karargahı'nı vurdu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu. Lübnan güvenlik kaynakları, 'en ağır saldırı' açıklaması yaparken, İsrail ordusu Hizbullah Ana Karargahı'nın hedef alındığını bildirdi. İran Büyükelçiliği, "bu saldırı oyunun kurallarını değiştirdi" açıklaması yaptı

Netanyahu, saldırı emrini otel odasından verdi

 Hureyk Mahallesi'ne bir dizi hava saldırısı

Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesindeki Hureyk Mahallesi'nin bir dizi hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi. 

Eski bir ABD ordusu patlayıcı madde imha uzmanı, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırının ardından çekilen görüntülerde, 2 bin kiloluk bombaların kullanıldığının görüldüğünü söyledi.

Bu arada, İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargahını hedef aldıklarını açıkladı.

Hizbullah'ın karargahını sivil yapıların altına gizlediğini savunan Hagari, hedef aldıkları isme ilişkin bilgi paylaşmadı.

Hedef Hizbullah lideri Nasrallah 

İsrail basını ise İsrail ordusunun Beyrut'taki bombardımanında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını öne sürdü. İran'ın Tasnim Haber Ajansı'nın Hizbullah'ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın güvenli bir yerde olduğu ve sağlık durumunun da iyi olduğu aktarıldı.

İsrail'den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu'nun BM'de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı.

İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut'ta hedef aldığı noktada "Nasrallah'ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını" ve bu saldırıda "sığınak delici" bombalar kullanıldığı belirtildi.

Beyrut'a en ağır saldırı"

Lübnan'daki güvenlik kaynakları, bu saldırının Hizbullah ve İsrail arasında neredeyse bir yıldır süren çatışmalar çerçevesinde başkent Beyrut'ta düzenlenen en ağır saldırı olduğunu vurguladı.

Lübnan medyası, Haret Hreik kentinde düzenlenen hava saldırısında 15'ten fazla füzenin isabet ettiğini ve 4 binanın yıkıldığını aktardı.

Öte yandan Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında bu güne kadar 773 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

Biden: ABD'nin bilgisi ve katılımı olmadı

Biden, bölgedeki çatışmaların gerginliği tırmandırmasından "her zaman endişe duyduğunu" söyledi.

Lübnan Başbakanı'ndan uluslararası topluma çağrı



İran Büyükelçiliği: Bu saldırı oyunun kurallarını değiştirdi

 

BM Genel Kurulu'nun Üst Düzey Haftası kapsamında Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib ile bir araya gelen Lavrov, Rusya'nın Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirterek, İsrail’in Beyrut’un güneyine yönelik saldırılarında yaşanan can kayıplarından dolayı başsağlığı diledi. Lavrov, "Lübnan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyorum ve dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Olup bitenlere ilişkin değerlendirmelerinizi duymak isteriz” dedi.