Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, kuzey sınırını ziyaret ederken askerlere, "Üstünüzden geçen jetleri duyuyorsunuz; bütün gün saldırıyoruz. Bu, hem olası girişiniz için zemini hazırlamak hem de Hizbullah'ı aşağılamaya devam etmek için yapılıyor" dedi.  İsrail'in kuzeydeki üst düzey generali Tümgeneral Ori Gordin de, ordunun "manevralara tamamen hazır olması gerektiğini" söyledi.

Bu açıklama, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Hizbullah'la yaşanan çatışma nedeniyle iki yedek tugayı göreve çağırdığını açıklamasından birkaç saat sonra geldi.

Halevi, askerlere, kuzeydeki 60 bin İsraillinin evlerine dönmesi için "bir manevra süreci hazırlıyoruz" ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

"Bu bölgelere kuvvetle girmeniz, Hizbullah ajanlarıyla karşılaşmanız, onlara profesyonel, son derece yetenekli ve savaş deneyimi olan bir güçle karşılaşmanın ne anlama geldiğini gösterecek. Siz onlardan çok daha güçlü ve çok daha deneyimli bir şekilde geliyorsunuz. İçeri girecek, oradaki düşmanı yok edecek ve altyapılarını kesin bir şekilde yok edeceksiniz. Bunlar, kuzey sakinlerini daha sonra güvenli bir şekilde geri döndürmemizi sağlayacak şeylerdir."

Acemoğlu: Sağlıklı bir büyüme olması için ücretlerin artması lazım Acemoğlu: Sağlıklı bir büyüme olması için ücretlerin artması lazım

Biden: Topyekün bir savaş mümkün

Bu arada, ABD Başkanı Joe Biden, ABC'nin gündüz kuşağındaki "The View" adlı sohbet programında "Topyekün bir savaş mümkün" dedi.

Biden, İsrail ile Hizbullah arasında gerginliğin arttığı ve Amerikalı yetkililerin Gazze'deki ateşkes ve rehine görüşmelerinin tıkandığını söylediği bir dönemde konuştu.

İki devletli çözümün bulunmasının önemini tekrarlayan Biden, böyle bir sonucun güvence altına alınması için hala bir yolun açık olduğunu vurgulayarak,"Bunu yapmanın bir yolu var ve bir olasılıkları var - abartmak istemiyorum ama bir olasılık - eğer Lübnan'da ateşkesi sağlayabilirsek, Batı Şeria ile ilgili konulara da geçebiliriz, ama aynı zamanda Gazze ile de ilgilenmemiz gerekiyor. Ama bu mümkün ve ekibimle birlikte bunu başarmak için sahip olduğum tüm enerjiyi kullanıyorum" diye konuştu.

İngiltere'den sonra ABD de Kıbrıs'a asker gönderiyor

ABD'li yetkililer de onlarca ABD askerinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne  konuşlandırıldığını ve tam kapsamlı bir savaş çıkması halinde ABD vatandaşlarının Lübnan'dan tahliye edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi olası duruma hazırlık yaptıklarını söyledi.

İngiltere de, Lübnan'dan İngiliz vatandaşlarının acil tahliyesi gerekmesi halinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne 700 asker göndereceğini duyurmuştu. 

Kıbrıs adası, 2006 yılında İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'la savaşı sırasında yabancı uyrukluların Lübnan'dan tahliyesine yardımcı olmada önemli bir rol oynamış, o dönemde çatışmadan kaçan on binlerce kişinin ülkeden ayrılmasını ve barınmasını kolaylaştırmıştı.

Lübnanlılar ve Suriyeliler, Suriye'ye geçiyor

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün üst düzey bir yetkilisi, sınırı geçerek Suriye'ye kaçan binlerce Suriyeli ve Lübnanlının çoğunun, sınırı geçtikten sonra ne yapacaklarına dair somut bir planlarının olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

UNHCR Orta Doğu sözcüsü Rula Amin, CNN'e yaptığı açıklamada, birçok kişinin "gerçek anlamda belirli bir plan olmaksızın" Suriye'ye geçtiğini söyledi. Amin, "Son üç günde gördük; binlerce insan geçti. Lübnanlılar ve Suriyeliler... Bu kararı çok hızlı aldılar" dedi.

Editör: Ömür Ünver