AnaManşet

İsrail ordusu açıkladı: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın dün Beyrut'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah, saatler sonra yaptığı açıklamada liderleri Hasan Nasrallah'ın İsrail ordusunun dünkü Beyrut saldırısında öldürüldüğünü doğruladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) dün Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Lübnan kenti Dahiye'de 4 binaya yönelik ağır bir hava saldırısı gerçekleştirmişti. İsrail, saldırının Hizbullah ana karargâhına yönelik olduğunu ve Hizbullah lideri Nasrallah'ın hedef alındığını açıklamıştı. Hizbullah lideri Nasrallah'ın sağlık durumu dün akşamdan beri belirsizliğini koruyor. IDF'nin Nasrallah'ın öldürüldüğüne ilişkin son açıklamasından sonra Hizbullah'tan resmî bir açıklama hâlâ gelmedi. İsrail ordu radyosu, dünkü saldırı esnasında İsrail jetlerinin Nasrallah'a suikast düzenlemek için her biri 1 ton ağırlığında olan yaklaşık 85 ton sığınak delici bomba attığını açıkladı. 

IDF'den "Öldürüldü" açıklaması

IDF, Hizbullah lideri Nasrallah'ın dün Beyrut'un Dahiye bölgesinde gerçekleştirilen hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı. IDF açıklamasında Nasrallah'ın yanı sıra Hizbullah'ın Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki'nin de diğer komutanlarla birlikte öldürüldüğü belirtildi. 

Ordu, “Saldırı, Hizbullah'ın üst düzey yetkilileri karargâhlarında İsrail Devleti vatandaşlarına karşı terör faaliyetlerini koordine ederken gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.

IDF'nin X hesabından "Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek" yazılı bir mesaj paylaşıldı. 

IDF'den X paylaşımı

IDF'nin açıklamasına göre güney Lübnan'daki Füze Birimi Komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmet İsmail de saldırılar esnasında öldürüldü. 

Öte yandan İsrailli yayın organı Ha'aretz, Lübnan'daki İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Abbas Nilfurushan'ın da cuma günü Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü bildirdi.

Ordu, Nasrallah'a suikast düzenleyen IDF operasyonuna “Yeni Düzen” adını verdiğini açıkladı.

Hizbullah saatler sonra doğruladı

Hizbullah'tan saatler sonra yapılan açıklamada, “Direnişin efendisi, salih kul Seyyid Hasan Nasrallah Hazretleri, büyük bir şehit, kahraman, cüretkâr, cesur, bilge, anlayışlı ve sadık bir lider olarak Rabbine kavuşmak ve O'ndan razı olmak üzere vefat etmiştir" denildi.

Açıklamada "Hizbullah liderliği düşmanla yüzleşmek, Gazze ve Filistin'i desteklemek ve Lübnan'ı ve onun sadık ve onurlu halkını savunmak için cihadını sürdürmeye söz veriyor" ifadeleri kullanıldı. 

Hizbullah'ın, liderleri Nasrallah'ın ölüm haberini teyit eden açıklaması "Liderimiz Seyyid hâlâ düşünceleri, ruhu, yolu ve kutsal ilkeleriyle aramızda. Sizler, direniş ve fedakârlığa sadakat ve bağlılık yolunda, zafer elde edene kadar sözünüze sadık kalacaksınız" ifadeleriyle sona erdi. 

İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan açıklama

IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, ordunun Hizbullah lideri Nasrallah'ın öldürüldüğünü duyurmasının ardından "İsrail'in ülkeyi ve vatandaşlarını tehdit eden herkese ulaşacağını" söyledi. 

Halevi, “Bu, alet kutusundaki araçların sonu değil. Mesaj basit, İsrail Devleti vatandaşlarını tehdit eden herkese, onlara nasıl ulaşacağımızı bileceğiz” dedi.

AFP'ye konuşan Hizbullah'a yakın bir kaynak, Hasan Nasrallah ile dün akşamdan bu yana “irtibatın kesildiğini” söyledi. 

“Seyyid Hasan Nasrallah ile Cuma akşamından bu yana temas kesildi” diyen kaynak, hassas konuları tartışmak için isminin açıklanmasını istemedi ve Nasrallah'ın öldürülüp öldürülmediğini teyit etmedi.

İsrail ordu radyosu: 85 ton bomba kullanıldı

İsrail ordu radyosu, dünkü saldırı esnasında İsrail jetlerinin Nasrallah'a suikast düzenlemek için her biri 1 ton ağırlığında olan yaklaşık 85 ton sığınak delici bomba attığını açıkladı. 

Nasrallah'ın sağlık durumu belirsizdi

Hizbullah'a yakın bir kaynak Reuters'a Nasrallah'ın hayatta olduğunu söylerken, İran'ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah'ın güvende olduğunu bildirmişti. İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada Tahran'ın Nasrallah'ın durumunu kontrol ettiğini söylemişti. 

İsrail'in ekim ayından bu yana Beyrut'ta gerçekleştirdiği en güçlü saldırıda dört aparman bloğu yerle bir edildi. Dün gece son olarak enkaz altında 400 civarında insanın kaldığı bildirilmişti. 

Hasan Nasrallah kimdir?

64 yaşındaki Nasrallah, Abbas el-Musavi'nin 1992 yılında İsrail tarafından öldürülmesinin ardından 32 yıl boyunca Hizbullah'a liderlik etti. Karizmatik liderliği ve siyasî zekası onu Lübnan'ın ve Orta Doğu'nun en etkili isimlerinden biri haline getirdi.

Nasrallah ayrıca İsrail güçleriyle düşük yoğunluklu bir savaş yürütmüş ve bu savaş İsrail'in 2000 yılında güney Lübnan'dan çekilmesiyle sona ermişti. 

Bu esnada en büyük oğlu Hadi, İsrail birlikleriyle girdiği çatışmada öldürüldü. 

Çekilmenin ardından Nasrallah Hizbullah'ın İsrail'e karşı ilk Arap zaferini kazandığını ilan etti. Nasrallah ayrıca Hizbullah'ın silahsızlanmayacağına dair söz verdi ve “tüm Lübnan topraklarının geri alınması gerektiğini” düşündüğünü söyledi.

2006'da yara almadan kurtuldu

Bu dönemden sonra 2006'ya kadar nispeten sakin bir dönem yaşandı. Ancak daha sonra Hizbullah militanlarının 8 İsrail askerini öldürmesi ve 2'sini kaçırmasıyla büyük bir çatışma tetiklendi. 

2006'daki çatışmalarda İsrail savaş uçakları Hizbullah'ın güneydeki kalelerini ve Beyrut'un güney banliyölerini bombalarken, Hizbullah da İsrail'e yaklaşık 4 bin roket fırlattı. 34 gün süren çatışmalarda çoğu sivil bin 125'ten fazla Lübnanlı ile 119 İsrail askeri ve 45 sivil hayatını kaybetti.

Nasrallah'ın evi ve ofisleri İsrail savaş uçakları tarafından hedef alındı, ancak kendisi yara almadan kurtuldu.

Suriye'ye savaşçı gönderdi

2009 yılında Nasrallah, Hizbullah'ın “siyasi vizyonunu” vurgulamayı amaçlayan yeni bir siyasi manifesto yayımladı. Bu manifestoda İsrail ve ABD'ye karşı sert bir tutum sürdürülüyor ve BM'nin güney Lübnan'da silah bulundurulmasını yasaklayan kararına rağmen Hizbullah'ın silah bulundurmaya devam etmesi gerektiği yineleniyordu.

4 yıl sonra Nasrallah, Hizbullah'ın İran destekli müttefiki Devlet Başkanı Beşar Esad'ın isyanı bastırmasına yardım etmek üzere Suriye'ye savaşçı göndererek varlığının “tamamen yeni bir aşamasına” girdiğini ilan etti.

8 Ekim 2023'te, Gazze'deki savaşı tetikleyen Hamas'ın İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısının ertesi günü Hizbullah ve İsrail arasında daha önce ara sıra yaşanan çatışmalar tırmandı.

Hizbullah Filistinlilerle dayanışma amacıyla İsrail mevzilerine ateş açtı.

Kasım ayında yaptığı bir konuşmada Nasrallah, Hamas saldırısının “hem karar hem de uygulama açısından yüzde 100 Filistinli” olduğunu ancak grubu ile İsrail arasındaki ateşin “çok önemli ve anlamlı” olduğunu söyledi.

Son konuşması

Nasrallah son konuşmasında İsrail'i, Hizbullah üyelerinin kullandığı binlerce çağrı cihazı ve telsizi patlatarak 39 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olmakla suçladı ve bunun “tüm kırmızı çizgileri aştığını” söyledi. Grubun “eşi benzeri görülmemiş bir darbe” aldığını kabul etti.