İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Güney Lübnan'daki barış gücü güçlerini derhal çekmesi çağrısında bulunmasından saatler sonra İsrail ordusu, Lübnan'da bulunan Birleşmiş Milletler üssüne tanklarla girdi. Son olarak UNIFIL, IDF'nin Meiss el Jabal yakınlarında "kritik bir lojistik hareketi" durdurduğunu ve geçiş izni vermediğini söyledi.

İsrail tanklarının Güney Lübnan'daki tesisin kapılarını tahrip ettiğini iddia eden UNIFIL açıklamasında, olayın bu sabah erken saatlerde Ramiya'daki bir BM mevzisinde gerçekleştiği belirtildi. Yerel saatle yaklaşık 04.30'da, barış güçleri sığınaklardaken iki İsrail Merkava tankının "mevzinin ana kapısını yıktığı ve tesise zorla girdiği" kaydedilen açıklamada, İsrail askerlerinin "üssün ışıklarını söndürmesini defalarca talep ettiği" vurgulandı.

Açıklamada, UNIFIL'in "irtibat mekanizmamız aracılığıyla protesto gösterip, IDF varlığının barış güçlerini tehlikeye attığını söylemesinin" ardından tankların yaklaşık 45 dakika sonra ayrıldığı belirtildi.

Kira ödemelerinde banka şartı Kira ödemelerinde banka şartı

"Askerlerde cilt tahrişi ve mide-bağırsak reaksiyonları"

UNIFIL açıklamasında, yerel saatle yaklaşık 06.40'ta aynı mevzide bulunan barış güçlerinin 100 metre kuzeyinde duman çıkaran birkaç mermi atışı yapıldığını belirtilerek, "Duman kampa girdikten sonra 15 barış gücü askerinde cilt tahrişi ve mide-bağırsak reaksiyonları gibi etkiler görüldü. Barış gücü mensupları tedavi altına alındı" denildi.

UNIFIL, perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail tankının Lübnan'ın güneyindeki Nakura kentindeki karargahındaki bir gözlem kulesine ateş açması sonucu barış gücü askerleri yaralandığını bildirmişti.

İsrail ordusu: Kazara girildi

İsrail Savunma Kuvvetleri X hesabından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Güney Lübnan'daki İsrail Savunma Kuvvetleri birliklerine çok sayıda tanksavar füzesi ateşlendi. Saldırı sırasında iki IDF askeri ağır yaralandı ve çok sayıda diğer asker hafif ve orta derecede yaralandı. Ailelerine haber verildi. İlk incelemede, hala ateş altında olan yaralı askerleri tahliye etmeye çalışan bir İsrail Savunma Kuvvetleri tankının, birkaç metre geri çekilerek UNIFIL karakoluna çarptığı görüldü. Düşman ateşinin kesilmesi ve yaralı askerlerin tahliye edilmesinin ardından tank mevziyi terk etti. Olay sırasında yaralı askerlerin tahliyesi için sis perdesi kullanıldı. IDF askerleri UNIFIL ile koordinasyonu sürdürdü. Olay boyunca IDF faaliyetleri UNIFIL güçlerine yönelik herhangi bir tehlike oluşturmadı."

Editör: Ömür Ünver