Gösteri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın direktörü David Barnea'yı Doha'daki görüşmelere gönderdiğini açıkladığı gün gerçekleştirildi. Bu hamle, 15 aydır süren savaşı sona erdirme yolunda ilerleme kaydedildiğinin bir işareti olarak yorumlandı.

Euronews haberine göre Almanya'nın İsrail Büyükelçisi Steffen Seibert, "Yoğun bir müzakere aşamasındayız ki bu iyi bir şey. Bu çabaların kesintiye uğramaması ya da durdurulmaması gerektiğine inanıyorum," dedi.

"Tüm rehineleri eve getirmenin tek yolunun müzakereler olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, müzakerelere katılanları bir anlaşmaya varmak için gereken ekstra çabayı göstermeye çağırıyorum," dedi.

Tel Aviv'de her hafta düzenlenen mitingler aylardır 'Rehineler Meydanı' olarak bilinen yerde gerçekleştiriliyor.

Gösteriler, ülkenin erken seçime gitmesi ve Netanyahu'nun istifa etmesi talebinin de eklenmesi ile siyasi bir boyut kazandı. Protestocular, Netanyahu'yu, hala Gazze'de olduğu düşünülen yaklaşık 100 rehinenin hayatından ziyade kendi siyasi bekasına öncelik vermekle suçluyor.

Protestoculardan biri olan Efrat Machikawa, "Sadece bu hafta Gazze'de altı asker öldürüldü. Neredeyse her gün yeni kurbanların isimleri açıklanıyor. Netanyahu'nun kişisel çıkarları için daha ne kadar kan dökülecek?" dedi.

"Artık zamanı geldi, İsrail halkı bu hükümetin gitmesini istiyor. Savaşın sona ermesini ve rehinelerin evlerine dönmesini istiyoruz."

Joe Biden'ın Beyaz Saray'dan ayrılıp 20 Ocak'ta görevi Donald Trump'a devretmesinden önce her iki tarafın da bir anlaşmaya varması için ABD'nin İsrail üzerindeki baskısı artıyor.

Barnea'nın varlığı, herhangi bir anlaşmaya imza atması gereken üst düzey İsrailli yetkililerin artık görüşmelere dahil olduğu anlamına geliyor.

Katar'a ayrıca, İsrail iç güvenlik teşkilatı Shin Bet'in başkanı ile askeri ve siyasi danışmanlar da gönderilecek.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, kararın "giden ve gelen ABD yönetimleri adına" savunma bakanı, güvenlik şefleri ve müzakerecilerle yapılan bir toplantının ardından alındığı belirtildi.

Savaşın sürdüğü 15 ay boyunca sadece bir kez ve çatışmaların ilk haftalarında kısa süreli ateşkes sağlanabildi.

Gazze'de yakıt bitti; İnsani kriz derinleşiyor Gazze'de yakıt bitti; İnsani kriz derinleşiyor

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuk yaptığı görüşmeler o zamandan bu yana defalarca kez durma noktasına geldi.

İsrail medyasının Hamas kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, ateşkes anlaşmasının ayrıntılarının "neredeyse tamamlandığı" ve "ayrıntıların yüzde 90'ı" üzerinde anlaşmaya varıldığı ancak anlaşmazlık noktalarının devam ettiği belirtildi.

Aşamalı bir ateşkes üzerinde durulurken, Netanyahu çatışmaların bir hafta boyunca durması karşılığında rehinelerin kısmen serbest bırakılmasını öngören ilk aşamaya bağlı olduğu sinyalini verdi.

Hamas, İsrail askerlerinin büyük ölçüde harap olmuş bölgeden tamamen çekilmesini talep ederken, Netanyahu, Hamas'ın Gazze'de savaşma kabiliyetini yok etmekte ısrar ediyor.

Editör: TE Bilisim