İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesinde bir binaya insansız hava aracıyla füze saldırısı gerçekleştirdi. İlk belirlemelere göre, saldırıda bir kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi de yaralandı. Bu, bölgesel bir savaş korkusunu körükleyen büyük bir tırmanış olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, İsrail'in Beyrut'ta gerçekleştirdiği saldırıdan "derinden endişe duyduğunu" söyledi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un güney bölgesine yönelik düzenlenen İsrail saldırısında Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nin hedef alındığı kaydedildi.

Haberde, 1 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilirken, ölen kişinin kimlik bilgisi hakkında detay verilmedi.

Söz konusu saldırının insansız hava araçlarından (İHA) fırlatılan 3 füzeyle gerçekleştiği vurgulanan haberde, Beyrut'ta er-Rabih ismindeki bir binanın vurulduğu ve 5 katının yıkıldığına işaret edildi.

İsrail'den açıklama

İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Beyrut'taki saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği Mecdel Şems ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduğu öne sürülen bir Hizbullah komutanının hedef alındığı belirtildi.

"Bunun daha geniş bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz"

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail'in Salı günü Güney Beyrut'ta düzenlediği saldırıyla "çok güçlü bir mesaj" vermek istediğini ancak daha fazla tırmanmaktan kaçınmayı umduğunu söyledi. Yetkili, "Bunun daha geniş bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz ve bunun tırmanıp tırmanmayacağı büyük ölçüde Hizbullah'ın şimdi nasıl tepki vereceğine bağlı" dedi.

Saldırı öncesi ABD'nin bilgilendirildiği kaydedildi.

Bu arada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırının ardından durum değerlendirmesi yapmak üzere Tel Aviv'deki İsrail askeri karargahına geldiği bildirildi. 

Hedef Fuad Şükür olduğu açıklandı

Açıklamada, hedef alınan Hizbullah komutanın ismi ve saldırının nasıl yapıldığına ilişkin detay verilmezken, İsrail basını, saldırıda hedef aldığı ismin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Şükür olduğunu aktardı. Hizbullah’taki kaynaklar Sputnik’e, İsrail saldırısının hedefinin, Şii hareketinin füze geliştirme projesinden sorumlu olan, Hizbullah genel sekreterinin kıdemli askeri danışmanı Fuad Şükür diğer adıyla Hacı Muhsin'in olduğunu doğruladı.

Lübnan: Sağ kurtuldu, İsrail: Saldırıda öldürüldü

Kaynaklar aynı zamanda Şükür’ü öldürme operasyonunun başarısız olduğunu kaydetti. CNN'e konuşan Lübnanlı üst düzey bir hükümet yetkilisi de, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün, Beyrut'un güney banliyölerinde kendisini hedef alan İsrail saldırısından sağ kurtulduğunukaydetti.  İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ise saatler sonra yaptığı açıklamada"Hizbullah'ın en kıdemli askeri komutanı" Fuad Şükür'ün öldürüldüğünü iddia etti.

ABD 5 milyon dolar ödül koymuştu

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda hedef aldığı Hizbullah komutanı hakkında bilgi verenlere 5 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı. 

Birkaç yıl önce Hizbullah'ın hassas füze projesinin komutanı olarak atandığı belirtilen Fuad Şükür, 23 Ekim 1983'te Beyrut'taki ABD Deniz Piyadeleri Kışlası'nın bombalanmasında merkezi bir rol oynadığı ve 241 ABD askerinin öldürülüp 128'inin de yaralandığı" bombalı saldırıdaki rolü nedeniyle ABD tarafından arananlar listesinde yer alıyor.

Lübnan, İsrail’i BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet edecek 

Saldırının ardından sokağa inen çok sayıda kişi, sloganlar atarak İsrail’in düzenlediği saldırıyı protesto etti.

İsrail’in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısının ardından bölgede tansiyon yükselirken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib açıklamalarda bulundu. Buhabib, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısına Hizbullah'ın vereceği yanıtın gerilimin tırmanmasını önlemek amacıyla 'orantılı' olmasını umduğunu belirtti. Buhabib, ayrıca İsrail’i BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini açıkladı.

BM: Derinden endişe duyuyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, İsrail'in Beyrut'ta gerçekleştirdiği saldırıdan "derinden endişe duyduğunu" söyledi.

Özel koordinatör, yaptığı açıklamada, hem Lübnan hem de İsrail'i düşmanlıkların durdurulması için "tüm diplomatik yolları kullanmaya" çağırdı ve "askeri çözüm diye bir şey yoktur" diye ekledi.

Açıklamada Hennis-Plasschaert'in "kilit muhataplarla" yakın temas halinde olduğu belirtildi.

BM'nin, "sükûnetin sağlanması" ve her iki tarafın da 2006'da İsrail ile Hizbullah arasındaki son savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi 1701 sayılı kararının uygulanması konusunda yeniden taahhütte bulunmaları çağrısında bulunduğu kaydedildi.

 

TÜİK, Türkiye'de ortalama yaşam süresini açıkladı TÜİK, Türkiye'de ortalama yaşam süresini açıkladı

Editör: Ömür Ünver