İsrail Parlamentosu'nu BM Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) yasaklama kararının ardından uluslararası camiada ciddi endişelerdile getirildi.

İsrail Parlamentosu, dün gece Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) üç ay içinde İsrail ve İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te faaliyet göstermesini yasaklayan yasaları kabul etti.

rkiye Dışişleri Bakanlığı, "İsrail Parlamentosunun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesi amacıyla attığı adımlar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir. İsrail UNRWA’yı hedef almak suretiyle, iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı ve Filistin mültecilerinin ana vatanlarına dönüşlerine engel olmayı amaçlamaktadır" açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, UNRWA'nın Gazze Şeridi'nde insani yardım dağıtımında "kritik" bir rol oynadığını ve "şu anda krizin ortasında onların yerini alabilecek kimsenin olmadığını" söyledi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer , "ciddi endişe" duyduğunu ve yasanın UNRWA'nın "Filistinliler için hayati önem taşıyan çalışmalarını imkânsız hale getirerek Gazze'deki tüm uluslararası insani müdahaleyi tehlikeye atabileceğini" söyledi.

Almanya İnsan Hakları Politikası ve İnsani Yardım Komiseri Luise Amtsberg, bu adımın "UNRWA'nın Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki çalışmalarını fiilen imkânsız hale getireceği... milyonlarca insan için hayati önem taşıyan insani yardımı tehlikeye atacağı" uyarısında bulundu.

Belçika, yeni düzenlemeden "derinden üzüntü duyduğunu" açıkladı.

Ekonomiye güven azaldı Ekonomiye güven azaldı

Slovenya, İrlanda, İspanya ve Norveç hükümetleri , İsrail'in yasağını kınayan ortak bir bildiri yayınladı ve bunun BM ve çok taraflı sistemdeki tüm örgütlerin çalışmaları için "çok ciddi" bir emsal oluşturduğu uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri António Guterres, yasaların uygulanması halinde "yıkıcı sonuçlar" doğabileceği uyarısında bulunarak, bunların "İsrail-Filistin ihtilafının çözümü ve bölgenin tamamında barış ve güvenlik açısından zararlı" olacağını söyledi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in örgüte yönelik yasağını "eşi benzeri görülmemiş" olarak kınadı ve bunun "BM Şartı'na aykırı olduğunu ve İsrail devletinin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini" söyledi.

Lazzarini, son kararın örgütü itibarsızlaştırmak ve Filistinli mültecilere "insan gelişimi yardımı ve hizmetleri sağlama yönündeki rolünü gayri meşrulaştırmak" için "devam eden bir kampanyanın" parçası olduğunu iddia ederek, bunu "toplu bir cezalandırma" olarak niteledi.

Editör: Ömür Ünver