Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre, pandemiyle hızlı bir yük­seliş sergileyen konut kiralarında son dönem­de sözleşme kiraları ile piyasa kiraları arasındaki makas açıl­dı. İstanbul Gayrimenkul De­ğerlemenin, Sahibinden.com ilan verileriyle hazırladığı ve piyasa kiralarındaki değişimi ölçen kira ilan fiyatları son bir yılda yüzde 42 artış sergiledi. Buna karşın, yenilen kontrat­ları, devam eden kiraları tem­sil eden ve TÜİK’in açıkladı­ğı gerçek kira artış oranı Şubat 2025’te yüzde 97 olarak gerçek­leşti.

Böylelikle sözleşme kira­ları, yıllık yüzde 39,5, son 12 ay­lık TÜFE ortalamalarına göre yüzde 53,8’lik enflasyonu da aş­tı. Konut piyasasındaki geliş­meleri konuştuğumuz İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yö­netici Ortak Dr. Ahmet Büyük­duman, kira piyasasında ilginç gelişmeler yaşandığını, kontrat kiraları ile piyasa kiralarının ters tarafta açıldığını belirte­rek, kira ilan fiyatlarındaki ar­tışın yüzde 42’lik oranla enflas­yona yakınsadığını söyledi.

Bugün piyasada boş konut tutanların, mevcut kiracılar­dan daha ucuza oturabildiğini vurgulayan Büyükduman, boş konut kiralarında enflasyona yakın yüzde 42’lik bir artış ya­şanırken, gerçek kiralarda ise yüzde 100’e yakın bir artış gö­rüldüğünü belirtti.

Büyükdu­man, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nasıl oldu? Kira artışında yüzde 25 sınırının kaldırılma­sıyla kiralarda bir düzeltme hareketi başladı. Yani mevcut, devam eden kontratlı kiralar, piyasa kirasına yakınlaştırıl­maya, uyumlaştırılmaya çalışı­lıyor. Çünkü artış sınırıyla geri­de kaldılar piyasaya göre, şimdi onun düzeltmesini yapıyorlar sözleşme kiralarında. Bunun da etkilerini görüyoruz. Örne­ğin, kontratlı kiralar için TÜ­FE’nin alt kalemi olan gerçek kirada yıllık artış yüzde 100’e yakın.

Beykoz Belediye Başkanı tutuklandı Beykoz Belediye Başkanı tutuklandı

Bir başka gösterge daha var, o da Merkez Bankası’nın perakende ödeme sistemleri. Orada ödenen kirada yıllık or­talama değişim yüzde 90. Bu bize şunu söylüyor: Mevcut kontratlar ciddi ölçüde artıyor. Ancak öbür taraftan, piyasada kiralık boş konutlarda enflas­yon kadar bir artış var. İstan­bul’da konutların ilan kirala­rındaki artış yüzde 42 düzeyin­de, yani enflasyona yakınsadı. Kontrat kiraları, piyasa kirala­rını aşmış durumda şu anda.”

Editör: TE Bilisim