Köpekle yaşarken... Veteriner Hekim Dr. Gürbüz Ertürk yazdı
*Köpekler, serbest doğada gruplar (sürü) halinde yaşayan canlılardır. Bu grupların bir sıra düzeni vardır. Evde onların bir gruba ait olduklarını hissettirmek ve onları yönetmek önemlidir. Yani liderlik yapmak. Liderlik, 365 gün 24 saat süren bir görevdir. Lider; sevilen, sayılan, saygı duyulan ve korkulmayan bir bireydir. Köpekler doğaları gereği ya yönetilir ya da yönetirler. Onun için liderlik görevinde boşluk bırakmamak önemlidir. Boşluk olur ise köpeğiniz bu boşluğu doldurmak zorunda kalır. Kişiliği bunu yapabilecek düzeyde değil ise o yükün altında ezilir. Onları gereksiz sorumluluk altında ezmeyin.
*Evinizde birden fazla köpek varsa; bunlar arasındaki sıra düzenini pekiştirmeniz ve asla zayıf olanları korumaya çalışmamız gerekir. Önce baskın olanını sevip, besleyin. Unutmayın ki köpeklerin dünyasında eşitlik ve adalet yoktur. Onlar kendi aralarındaki sorunları şiddet yöntemleriyle çözerler, ama siz asla şiddeti kullanmayın.
*Köpekler sürü halinde yaşadıkları için yalnız kaldıklarında 'hayatta kalamayacağım' kaygısına kapılırlar. Bu nedenledir ki eve gelen yavruya ilk öğretilecek şey; yalnız kalabilmeye alıştırmak olmalıdır. Bundan sonraki önemli şey; iyi bir sosyalizasyon süreci yaşatmaktır. Tuvalet alışkanlığını nasıl olsa edindirirsiniz, önceliğiniz yukarıdaki iki konu olsun.
*Hayatının her döneminde ve sürekli öğrenen bu canlıya bir şeyler öğretin. Öğretirken mutlaka pozitif koşullandırma sistemlerini kullanın. Asla ceza eğilimli yöntemleri kullanmayın.(Çivili tasma, boğma zincir, elektrikli tasma kullanma-kullandırtma) Ceza, eğitimin doğal bir parçasıdır. Ceza vereceksen 'negatif ceza' denilen ödülden yoksun bırakma gibi yöntemlerini kullanın.
*Oyun, köpeklerin temel gereksinimlerindendir. Mutlaka düzenli olarak oyun oynayın, oynamasına olanak yaratın. Oyunun bir av ritüeli olduğunu da unutmayın. Yani oynarken av olmayın. Çekiştirme oyuncakları doğru kullanılmazsa köpeğinizi saldırgan yapar, unutmayın. Birlikte oynayacaksanız top ya da frizbi gibi oyuncakları tercih edin. Köpeğinizin kendi kendine oynayabilmesi için ona köpekler için üretilmiş, ırkına özgü, sağlam ve doğru oyuncaklar seçin. Temel gereksinimlerini karşılayacak çevresel zenginleştirme oluşturacak oyuncakları verin. Yani yalama, koklama ve kemirme gereksinimlerini karşılayacak oyuncaklar olsun.
*Köpekler de biz insanlar gibi atalarından birtakım kalıtsal davranışlar getirirler. Bu davranışlar değiştirilemez, onun için sahip olduğun ırkın özelliklerini bilin. O zaman bu davranışları kabul edebilmek ya da olası zararlarını azaltabilmek mümkündür.
*Aynı sosyal hayatı paylaşmamıza karşın köpekler her yönleriyle biz insanlardan farklıdır. Onların doğal davranışlarını ve gereksinimlerini bilerek ve insanlaştırmadan ilişki kurmak doğru olacaktır. Bizi mutlu eden her şey, onları mutlu etmeyebilir. Onların özel alanlarına ve özgürlük alanlarına saygı duymalıyız. Örneğin başka bir köpeği koklaması için zorlamayın.
*Sevdiğiniz, hayatınızı paylaştığınız bu canlıları daha iyi anlayabilmek ve onlara yardım edebilmek için beden dillerini okumayı öğrenin. Çünkü onların hayattaki sahip oldukları tek varlık sizsiniz. Bizim konuşmalarımızı, duygularımızı, hatta resimden bakarak bile ne hissettiğimizi anlayabiliyorlar. Biz de onları anlamak zorundayız.
*Dokunmak, köpeklerin dünyasında ödül olarak da algılanır. Bu nedenle korktuğunda, havladığında veya istenmeyen bir davranışta ona dokunmayın. Böylece istemeden ödüllendirmemiş olacaksınız ve bu davranış gelişmeyecek. Çünkü; ödüllendirilen davranışlar tekrarlanma eğilimine sahiptirler.
*Koklama köpek için bilgiye ulaşmanın önemli bir yoludur. Sokağa çıkmanın 3 temel amacı vardır; Egzersiz, tuvalet ihtiyacının karşılanması ve koklama. Koklamalarına izin verin. Bırakın koklasınlar.
Mutlu köpekler, mutlu insanlar oluşturur. Mutlu olmanız dileği ile...
Bunlar da ilginizi çekebilir