Bugünkü ölümcül patlamalar, yüzlerce çağrı cihazının patlamasından ve en az 12 kişinin ölmesinden, 2 bin 800'den fazla kişinin yaralanmasından sadece 24 saat sonra gerçekleşti. 

Dün Lübnan'da gerçekleşen büyük çağrı cihazı patlamaları sırasında hayatını kaybeden Hizbullah milletvekili Ali Ammar'ın oğlunun cenaze töreni sırasında patlamalar meydana geldiği bildirildi.

Olay sırasında yüzlerce el telsizi ve örgütün salı günkü patlama dalgasının ardından geçiş yaptığı radyolar gibi diğer iletişim cihazları patladı. Bir güvenlik kaynağı, Lübnan'daki son saldırılarda el telsizlerinin hedef alındığını söyledi. Bir kaynak, Hizbullah'ın radyoları beş ay önce, dün patlayan çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın aldığını söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, bugün meydana gelen telsiz patlamalarında en az 14 kişi öldü, 450 kişi yaralandı.

Yalnızca telsiz değil, parmak izi cihazı da alev aldı

Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı ifade edildi.

Lübnan Sivil Savunması, telsizlerin patlaması sonucu çıkan yangını söndürmek için çalıştığını, bunlardan birinin lityum pil satan bir dükkanda olduğunu bildirdi. 

Nebatiye Valiliği'nde ayrıca 15 araç ve onlarca motosikletin yanı sıra iki parmak izi cihazı ile bir güneş enerjisi sistemi de alev aldı.

İsrail Savunma Bakanı saldırıları kabul etti

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı açıklamada, Lübnan'da Hizbullah üyelerine ait bubi tuzaklarının iki gün boyunca infilak etmesinin ardından İsrail'in savaş çabalarında "yeni bir dönemin" başladığını söyledi.

Ülkesinin bu operasyondaki rolünü açıkça kabul eden Yoav Gallant, savaşın ağırlık merkezinin kuzeye doğru kaydığını söyledi.

Hizbullah militanlarının çağrı cihazları aynı anda patladı: En az 8 ölü, 2 bin 800 yaralı Hizbullah militanlarının çağrı cihazları aynı anda patladı: En az 8 ölü, 2 bin 800 yaralı

Onun açıklamaları, bir İsrailli yetkilinin salı günü Lübnan genelinde binlerce çağrı cihazının patlatıldığı operasyonun arkasında İsrail güvenlik güçlerinin olduğunu ilk kez itiraf etmesi anlamına geliyor.

Macaristan da cihazların ülkede üretilmediğini açıkladı

Bu arada Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin Budapeşte merkezli BAC Consulting tarafından üretildiğini, firmaya sadece markasının lisansını verdiğini ve cihazların üretiminde yer almadığını belirtmişti. 

Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, X'te yaptığı paylaşımda, "Yetkililer, söz konusu şirketin Macaristan'da herhangi bir üretim veya operasyonel tesisi bulunmayan bir ticaret aracısı olduğunu doğruladı. Beyan edilen adresinde kayıtlı bir yöneticisi var ve bahsi geçen cihazlar hiçbir zaman Macaristan'da bulunmadı" ifadelerini kullandı.

Kovacs, Macaristan ulusal güvenlik servislerinin "tüm ilgili uluslararası ortak kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptığını" ancak olayın ulusal güvenlik açısından herhangi bir risk oluşturmadığını söyledi.

Editör: Ömür Ünver