AnaManşet

Malatya merkezli 5,9 büyüklüğünde deprem! Beş ilde okullar tatil edildi

AFAD'ın açıklamasına göre, saat 10.46'da Malatya'nın Kale ilçesi merkezli 5,9 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem, Malatya, Diyarbakır, Elazığ ve Tuceli gibi çevre illerde de hissedildi. Malatya, Adıyaman, Batman, Şanlıurfa ve Elazığ'da, il genelindeki okulların bugün tatil edildiği duyuruldu

AFAD verilerine göre; Malatya Kale'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Paniğe neden olan deprem, Diyarbakır, Gaziantep, Batman, Elazığ ve çevre illerde hissedildi. Sarsıntının derinliği 10.07 kilometre olarak ölçüldü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 10.46'da merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya: Gelişmeleri takip ediyoruz

Deprem sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan bir açıklama geldi.

X hesabından bir paylaşım yapan Yerlikaya, "Malatya’nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz.  Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadelerini kullandı.

"112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar geldi"

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı ikinci açıklamada da şunları kaydetti:

"Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

AFAD: 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır

Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden (AFAD), Malatya’nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde bir depreme ilişkin yapılan açıklamada, ''Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir; Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır'' denildi.

AFAD tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada, "Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerindeki AFAD ekiplerinin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin de saha tarama çalışmalarının devam ettiği" bildirildi. AFAD'ın açıklaması şöyle: 

''16 Ekim 2024 tarihinde saat 10.46'da Malatya ilimizin Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir.

Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.''

Beş ilde okullar tatil edildi

Deprem nedeniyle Malatya, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman ve Elazığ'da eğitime bir gün ara verildi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan açıklama

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Depremden etkilenen tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" diyerek, şunları ifade etti:

"Meydana gelen depremin hemen akabinde tüm ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Şu ana komuta merkezimize gelen herhangi bir olumsuz durum yoktur. Saha taramalarımız devam etmektedir."

Prof. Dr. Naci Görür: Endişe yok

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya merkezli 5,9 büyüklüğündeki depremin, 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucu olduğunu söyleyerek, "Endişe yok" dedi.

Yer Bilimci Prof.Dr. Naci Görür, bugün saat 10.46'da Malatya Kale merkezli meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yaptı. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok." 

#DEPREM Büyüklük:5.9 (Mw)

Yer:Kale (Malatya)

Tarih:2024-10-16

Saat:10:46:31 TSİ

Enlem:38.36583 N

Boylam:38.79611 E

Derinlik:10.07 km Detay:http://deprem.afad.gov.tr/event-detail/505063…