Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye yapılan insan kaçakçılığında önemli rol oynayan Almanya bağlantısı BBC'nin haberiyle kamuoyuna duyuruldu. Orta Doğulu kişilerin organize ettiği kaçakçılıkta, binlerce kilometre uzaklıktaki Türkiye de kilit rol oynuyor.
Manş Denizi güzergahında her yıl onlarca kişi ölüyor. BM verilerine göre bu yıl daha şimdiden Manş Denizi geçişlerinde en çok sayıda ölümün yaşandığı dönem oldu. 28 binden fazla kişinin de küçük ve tehlikeli derecede kalabalık şişme botlarla İngiltere'ye geçtiği de vurgulandı.
Yeni İngiltere hükümeti "insan kaçakçısı çeteleri yok etmeyi" vaat ederken, Almanya Manş Denizi geçişlerinde kullanılan şişme bot ve motorların depolandığı merkezlerden biri haline geldi.
Organize Suça Karşı Küresel Girişim isimli oluşumun araştırmasına göre, şişme botlar Almanya, Belçika ya da Hollanda üzerinden arabalar ya da minibüslerle Fransa kıyılarına taşınıyor. Almanya ise "özellikle önemli bir geçiş noktası" olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın Essen kenti, Manş Denizi'nden geçişlerin yapıldığı Calais sahiline karayoluyla sadece dört - beş saat mesafede. Yani şişme botları hızlı ulaştırabilecek kadar yakın olarak sıklıkla kullanılıyor.
Türkiye bağlantısının rolü
Botların çoğunun Çin'de imal edildiği, konteynerlerle Türkiye'ye gönderildiği ve daha sonra Avrupa'ya aktarıldığı da vurgulandı. İnsan kaçakçıları, paranın Türkiye'de nakit ödenmesini istiyor, çünkü "bütün malzeme" oradan geliyor. Paranın Hawala sistemiyle gönderilebileceğini söylüyor. Bu, normal bankacılık sistemi dışında, bir ağla sınır ötesine para gönderilebilen bir sistem olarak dikkati çekiyor.
Bu botlarla "ördek havuzuna" bile girilmez
Şişme bot görüntülerini değerlendiren Ulusal Bağımsız Cankurtaran Derneği'nin Başkanı Neil Dalton, bu botlarla "ördek havuzuna" bile girilmeyeceğini söyledi. "Aşırı derecede kötü tasarımları" nedeniyle, onlarca kişiyi bu şişme botlara doldurup, Manş Denizi'nden geçirmenin bir "ölüm tuzağı ve dehşet verici derecede tehlikeli" olduğunu da vurguladı.