EURO 2024'te favoriler arasında gösterilen Avusturya'yı 2-1'lik skorla geçerek adını çeyrek finale yazdıran A Milli Futbol Takımı'nın galibiyeti uluslararası camiada da yankı buldu. Maçın 94. dakikasında yaptığı kurtarışla maça damgasını vuran isimler arasında yer alan Mert Günok için ise uluslararası spor basınında ayrı bir parantez açılmış durumda...

Maçın son dakikalarında Türkiye 2-1 öne geçerken, Avusturya son atağına geçti. Türkiye defansının yorgun düştüğü bir anda, Baumgartner arka direkte boş alana doğru bir kafa vuruşu yaptı ve top ıslak zeminden sekerek karşı köşeye doğru gidiyor gibi göründü... ta ki 35 yaşındaki Günok, bir yolunu bulup topu dışarı atana kadar...

Paran yoksa forma yok; 4 büyüklerin forma fiyatları dudak uçuklatıyor! Paran yoksa forma yok; 4 büyüklerin forma fiyatları dudak uçuklatıyor!

BBC Sport'tan Chris Bevan, Gordon Banks'in 'yüzyılın kurtarışı'na atıfta bulunarak "Bu kez Guadalajara'nın kavurucu sıcağında değil de Leipzig'in sağanak yağmurunda yaşanan sahne, milli kaleci Mert Günok'un sıçrayarak Christoph Baumgartner'in kafa vuruşunu engellemesi ve golü, gören herkesin hafızasında uzun süre yer edecek. Bu aynı zamanda son 16 turunda heyecan dolu bir mücadelenin tam sonunda gelen ve Avusturya'nın teknik direktörleri Ralf Rangnick'in tamamen hak ettiğine inandığı son dakika beraberlik golünü engellemeyi başaran kritik bir kurtarıştı" ifadelerini kullanıyor.

Rangnick de şaşkın

Rangnick de, "Gereken şansa sahip değildik ve maç uzatmalara gitseydi kazanacağımıza inanıyorum. Eşitlik golünü atacak vaktimiz vardı ama Gordon Banks kalede olduğunda bu zor oluyor!" dedi.

Maçın son düdüğünün ardından takım arkadaşlarının onu tebrik etmek için koştuğu sırada Gunok'un kurtarışını yorumlamaya çalışan tüm uzmanların dilindeki isim de Banks'ti. Eski İngiltere defans oyuncusu Matthew Upson'ın Radio Five Live'daki tepkisi şöyleydi:

"Gordon Banks. İnanılmaz. Ne an. Kaleci topu direkten döndürüyor, harika bir kurtarış," 

Bir başka yorumcu Lee Dixon ITV'de şu ifadeleri kullandı:

"Bu birinci sınıf! Sanki Gordon Banks replikası gibi..."

Yorumcu Chris Sutton ise, "Günok'un bu kurtarışı Avrupa Şampiyonası tarihinin en büyük kurtarışlarından biri. Onu nasıl kurtardığına inanamıyorum" şeklinde oldu.

"Bu gördüğüm en iyi kurtarış olabilir"

BBC Sport izleyicilerinin Günok'un kurtarışına sosyal medyada tepkileri de şöyle oldu:

Andy: Futbolu istediğin kadar izleyebilirsin ve bundan daha iyi bir kurtarış göreceğini sanmıyorum. Kesinlikle gelmiş geçmiş en iyi kurtarışlarla aynı seviyede. İnanılmaz.

Andrew: Mert Günok, Peter Schmeichel'e mükemmel bir saygı duruşunda bulundu.

JMG: Kesinlikle muhteşem bir kurtarıştı. Aslında, bunu 95. dakikada başarmak, yemin ederim muhteşem kelimesi bile adaletli değil. 

Howard: O kurtarış, tartışmasız 1970'teki Gordon Banks - Pele maçından daha iyiydi... çünkü galibiyet içindi.

Richard: Bu gördüğüm en iyi kurtarış olabilir. 

Steve: Günok'un kurtarışı muhtemelen gelecekte tüm zamanların en iyi kurtarışları listelerinde yer alacaktır!

Jon: Gerçekten Günok'un kurtarışının gördüğüm en iyi kurtarış olduğunu düşünüyorum. İnanılmaz!

Editör: Ömür Ünver