AnaManşet

Milyarder Musk, kaç ülkenin siyasetine müdahil oldu?

Seçilmiş ABD Başkanı Trump'ın yeni hükümetinde dışarıdan görev verdiği dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Almanya, İtalya, Brezilya'nın ardından İngiltere siyasetine de karıştı. Ülkede yeni bir genel seçim yapılması gerektiğini savunan Tesla ve SpaceX CEO'su, Kral III. Charles'ın parlamentoyu feshetmesini istiyor

Tesla, X ve SpaceX CEO'su dünyanın en zengin insanı Elon Musk, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile yakınlığı ile önümüzdeki dönemde siyasette daha etkin hale gelecek.  Musk, Kasım seçimleri öncesinde oluşturduğu süper siyasi eylem komitesi America PAC aracılığıyla Trump'ın yeniden seçilme kampanyasına tahmini 200 milyon dolar aktarmış, Trump'ın kazanmasından kısa bir süre sonra Musk, hükümet içindeki bürokrasinin azaltılması konusunda Beyaz Saray'a tavsiyelerde bulunacak olan Hükümet Verimliliği Dairesi (DOGE) adlı yeni bir dış kuruluşun eş başkanı olarak atanmıştı.

Trump ile yakın ilişkisinin yanısıra Musk, sahibi olduğu sosyal medya platformu X üzerinden mesajlarıyla farklı ülkelerin siyasetine de müdahil oluyor. 

Almanya aşırı sağına destek

Elon Musk'ın Almanya'nın aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisini desteklemesi, ülkede federal seçimlere birkaç hafta kala tartışmalara yol açtı. Dünyanın en zengin insanı, bir Alman gazetesi için kaleme aldığı yazıda AfD'nin enerji, ekonomik iyileşme ve göç konularındaki tutumunu desteklediğini ve bu ilkelerin "Tesla ve SpaceX'i başarılı kıldığını" söyledi. Bunun üzerine Alman hükümet yetkilileri Musk'ı 23 Şubat'ta yapılacak seçimleri etkilemeye çalışmakla suçladı.

Almanya Başbakanı Scholz, ABD'li milyarder Elon Musk'ı kendisine aptal dediği için troll olarak adlandırarak Musk'ın teveccühünü kazanmak için uğraşmayacağını dile getirdi.

Kral III. Charles'ın parlamentoyu feshetmesi için 23 gönderi

Musk'ın Almanya'daki çıkışı ilk değil, şimdiki hedefi ise İngiltere. Musk'ın İngiltere siyasetine yönelik eleştirilerinin merkezinde, Temmuz 2024 seçimlerinde ezici bir çoğunluk kazanan Başbakan Keir Starmer'ın İşçi Partisi hükümeti yer alıyor.

Teknoloji milyarderi, Nigel Farage liderliğindeki muhalefet partisi Reform UK'ye destek veriyor. Milyarder, önceki günlerde Farage ve partinin saymanı Nick Candy ile birlikte Donald Trump'ın Florida'daki malikanesi Mar-A-Lago'da görüntülenmişti.

Farage, aralık ayında İngiliz medyasına Musk'ın, kendisine bağış yapmayı düşündüğünü doğrulamıştı.

Financial Times'a göre Musk, platformunda aşırılık yanlısı Tommy Robinson ve beyaz üstünlüğünü savunan Britain First ekibinin kurucularından Ashlea Simon gibi aşırı sağcı İngilizleri de desteklemişti.

Bu yılın başlarında Musk, İngiltere'yi zalim bir polis devleti olmakla suçlamış ve bu yaz yaşanan Southport ayaklanmaları sırasında iç savaşın "kaçınılmaz" olduğunu söyleyerek ülkedeki gerilimi körüklemişti.

Ülkede yeni bir genel seçim yapılması gerektiğini savunan Tesla ve SpaceX CEO'su, Kral III. Charles'ın parlamentoyu feshetmesini istiyor. Hindustan Times'ın haberine göre Musk, sahibi olduğu sosyal medya platformu X'te bu yönde tam 23 gönderi paylaştı.

İtalya'da uyarı

Euronews haberine göre Musk, X'te yargıçların görevden alınmasını isteyen tartışmalı bir paylaşımının ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'dan ülkenin işlerine karışmayı bırakması için ciddi bir uyarı aldı.

Kasım ayında Roma'da bir grup yargıç, yeni İtalya-Arnavutluk göç anlaşması kapsamında Arnavutluk'ta gözaltına alınan yedi kişinin İtalya'ya geri gönderilmesi gerektiğine hükmetmiş ve bu karar sağcı Başbakan Giorgia Meloni'nin düzensiz göçü engelleme politikasına bir darbe olarak değerlendirilmişti.

Musk, kararın ardından X'te "bu yargıçların gitmesi gerektiğini" öne sürdü.

Musk daha sonraki bir paylaşımında kararın "kabul edilemez" olduğunu yazdı ve "İtalya halkı bir demokraside mi yaşıyor yoksa kararları seçilmemiş bir otokrasi mi veriyor?" diye sorguladı.

Mattarella, "İtalya büyük bir demokratik ülkedir ve ... kendi başının çaresine nasıl bakacağını bilir," dedi.

Musk'ın İtalya temsilcisi Andrea Stroppa o dönemde yaptığı bir açıklamada, Musk'ın Cumhurbaşkanı Mattarella'ya ve İtalyan anayasasına saygı duyduğunu ancak "görüşlerini özgürce ifade etmeye devam edeceğini" söyledi.

Brezilya'da yüksek mahkeme ile tartışma

Musk, içerik denetimi ile ilgili çeşitli yasal zorluklarla karşılaştı, ancak hiçbiri Brezilya yüksek mahkeme yargıcı Alexandre de Moraes ile yaptığı hesaplaşma kadar riskli değildi.

Wall Street Journal'a göre her şey Musk'ın Nisan ayında nefret söylemi, yanlış bilgilendirme ya da demokrasiye tehdit olarak işaretlenen 100'den fazla hesabın kaldırılması için mahkeme kararına karşı çıkmasıyla başladı.

Musk, de Moraes'i "sansür" uygulamakla suçladı ve hesaplara başlangıçta getirilen kısıtlamaları kaldırdı.

De Moraes Musk'a şirkete yasal bir temsilci atamasını emretti. Bunun yapılmaması X'in 30 Ağustos'ta para cezaları ödenene kadar Brezilya'dan men edilmesine yol açtı. Yasak, X'in Brezilya'ya 5 milyon dolar ceza ödemesinin ardından bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra kaldırıldı.